Răspuns :
Fie A=n(n+1)(n+2)(n+3); trebuie observat ca in cazul a oricaror patru numere naturale consecutive (n+1)(n+2)-n(n+3)=2;
- notam P=(n+1)(n+2)-1 ⇒ (n+1)(n+2)=P+1 ⇒ n(n+3)=P-1;
A=n(n+1)(n+2)(n+3)=(P+1)(P-1)=P²-1 ceea ce trebuia demonstrat! Cheia rezolvarii sta in observatia facuta!
Sau: x(x+1)(x+2)(x+3)+1=[x(x+3)][(x+1)(x+2)]==(x²+3x)(x²+3x+2)+1=(x²+3x)[(x²+3x)+2]+1=
=(x²+3x)²+2(x²+3x)+1=[(x²+3x)+1]²=(x²+3x+1)²
- notam P=(n+1)(n+2)-1 ⇒ (n+1)(n+2)=P+1 ⇒ n(n+3)=P-1;
A=n(n+1)(n+2)(n+3)=(P+1)(P-1)=P²-1 ceea ce trebuia demonstrat! Cheia rezolvarii sta in observatia facuta!
Sau: x(x+1)(x+2)(x+3)+1=[x(x+3)][(x+1)(x+2)]==(x²+3x)(x²+3x+2)+1=(x²+3x)[(x²+3x)+2]+1=
=(x²+3x)²+2(x²+3x)+1=[(x²+3x)+1]²=(x²+3x+1)²
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!