👤

DE exemplu de propozitii in care apar adverbele si grupurile omofone corespunzatoare.
a) numai/ nu mai
b)demult/ de mult
c)odata/o data
d)altadata/alta data


Răspuns :

Nu mai vreau sa vin in excursie (dezlegat)
Vreau numai o felie de prajitura (doar una)
Nu l-am mai vazut de mult timp (dezlegat , succedat de un substantiv)
Demult, tare demult se povestea ca era un voinic care invinsese toti zmeii. (demult in sensul de "era odata" - in basme)
Era odata ca niciodata
Am mers cu masina doar o data (cand cuvintele sunt legate au un sens de ansamblu, nu putem sa introducem nimic intre ele "osinguradata" sens de "demult", dar "o singura data" cu sensul concret nu de mai multe ori se poate introduce un cuvant intre ele. Sensul cuvantului legat e mai vag, "odata" nu se stie cand si se refera la timp, dar "o data" dezlegat e concret si se refera la numarul de dati de cate ori am facut o actiune: o data.
Altadata, femeile mergeau in sezatoare si spneau povesti (tot sensul vechi, vag, un timp nedefinit exact cand )
Voi veni sa te vizitez alta data. (o data concreta in viitor, in opozitie cu data de acum)
Incearca sa faci alte propozitii daca ai inteles. Asa o sa stii la lucrare si daca profesoara se uita pe Internet n-o sa vada aceleasi propozitii, ci unele facute de tine.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!


Viz Lesson: Alte intrebari