Răspuns :
Ai desenul atasat.
Construim CE perpendicular pe AB, deci AECD este dreptunghi si
CE=AD=15 cm
Notam {M}=AC intersectat cu BD
Din Teorema bisectoarei in ΔABC:
[tex] \frac{MC}{MA} = \frac{BC}{BA} [/tex]
Din DC || AB avem triunghiurile asemenea: ΔDMC≈ΔBMA si deci:
[tex] \frac{MC}{MA} = \frac{DC}{BA} [/tex]
Din ultimele doua relatii rezulta:
[tex] \frac{MC}{MA} = \frac{BC}{BA} = \frac{DC}{BA} [/tex], de unde rezulta ca
BC=DC=a
In ΔCEB dreptunghic in E aplicam Teorema lui Pitagora:
[tex] BC^{2} = BE^{2} + CE^{2} [/tex]
[tex] a^{2} = (25-a)^{2} + 15^{2} [/tex]
[tex] a^{2} = 25^{2} + a^{2} -2*25*a+ 15^{2} [/tex]
50*a=625+225
50a=850
a=17 cm=BC
Construim CE perpendicular pe AB, deci AECD este dreptunghi si
CE=AD=15 cm
Notam {M}=AC intersectat cu BD
Din Teorema bisectoarei in ΔABC:
[tex] \frac{MC}{MA} = \frac{BC}{BA} [/tex]
Din DC || AB avem triunghiurile asemenea: ΔDMC≈ΔBMA si deci:
[tex] \frac{MC}{MA} = \frac{DC}{BA} [/tex]
Din ultimele doua relatii rezulta:
[tex] \frac{MC}{MA} = \frac{BC}{BA} = \frac{DC}{BA} [/tex], de unde rezulta ca
BC=DC=a
In ΔCEB dreptunghic in E aplicam Teorema lui Pitagora:
[tex] BC^{2} = BE^{2} + CE^{2} [/tex]
[tex] a^{2} = (25-a)^{2} + 15^{2} [/tex]
[tex] a^{2} = 25^{2} + a^{2} -2*25*a+ 15^{2} [/tex]
50*a=625+225
50a=850
a=17 cm=BC
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!