Răspuns :
[tex] \frac{1}{ \sqrt{2}+1 } + \frac{1}{ \sqrt{3}+ \sqrt{2} }+\frac{1}{ \sqrt{4}+ \sqrt{3} }+...+\frac{1}{ \sqrt{n}+ \sqrt{n-1} } =40[/tex]
Analizam primele doua fractii:
[tex] \frac{1}{ \sqrt{2}+1 } + \frac{1}{ \sqrt{3}+ \sqrt{2} }= [/tex]
[tex]= \frac{ \sqrt{3}+ \sqrt{2} }{( \sqrt{2}+1 )( \sqrt{3}+ \sqrt{2} )} + \frac{ \sqrt{2}+ 1 }{( \sqrt{2}+1 )( \sqrt{3}+ \sqrt{2} ) } =[/tex]
[tex] =\frac{ \sqrt{3} +2 \sqrt{2}+ 1 }{( \sqrt{2}+1 )( \sqrt{3}+ \sqrt{2} ) }=[/tex]
[tex]= \frac{ ( \sqrt{3} -1)( \sqrt{2}+1 )( \sqrt{3}+ \sqrt{2} ) }{( \sqrt{2}+1 )( \sqrt{3}+ \sqrt{2} ) } =[/tex]
[tex]= \sqrt{3} -1[/tex]
Adaugam a treia fractie:
[tex] \sqrt{3} -1 + \frac{1}{ \sqrt{4} + \sqrt{3} } =[/tex]
[tex]= \frac{ (\sqrt{3} -1)( \sqrt{4} + \sqrt{3})}{\sqrt{4} + \sqrt{3}} + \frac{1}{ \sqrt{4} + \sqrt{3} } =[/tex]
[tex]= \frac{ \sqrt{12}- \sqrt{4}- \sqrt{3} +4 }{ \sqrt{4} + \sqrt{3} } = [/tex]
[tex]= \frac{( \sqrt{4}-1 )( \sqrt{4} + \sqrt{3} ) }{ \sqrt{4} + \sqrt{3} } = [/tex]
[tex]= \sqrt{4} -1[/tex]
Adaugand fractie dupa fractie , pana la ultima gasim algoritmul:
[tex] \sqrt{n} -1 =40[/tex] =>
[tex] \sqrt{n} =40+1=41 [/tex]
Ridicam la patrat expresia, ca sa eliminam radicalul:
[tex]( \sqrt{n} )^2=41^2 [/tex]
=> [tex]n= 1681[/tex]
Analizam primele doua fractii:
[tex] \frac{1}{ \sqrt{2}+1 } + \frac{1}{ \sqrt{3}+ \sqrt{2} }= [/tex]
[tex]= \frac{ \sqrt{3}+ \sqrt{2} }{( \sqrt{2}+1 )( \sqrt{3}+ \sqrt{2} )} + \frac{ \sqrt{2}+ 1 }{( \sqrt{2}+1 )( \sqrt{3}+ \sqrt{2} ) } =[/tex]
[tex] =\frac{ \sqrt{3} +2 \sqrt{2}+ 1 }{( \sqrt{2}+1 )( \sqrt{3}+ \sqrt{2} ) }=[/tex]
[tex]= \frac{ ( \sqrt{3} -1)( \sqrt{2}+1 )( \sqrt{3}+ \sqrt{2} ) }{( \sqrt{2}+1 )( \sqrt{3}+ \sqrt{2} ) } =[/tex]
[tex]= \sqrt{3} -1[/tex]
Adaugam a treia fractie:
[tex] \sqrt{3} -1 + \frac{1}{ \sqrt{4} + \sqrt{3} } =[/tex]
[tex]= \frac{ (\sqrt{3} -1)( \sqrt{4} + \sqrt{3})}{\sqrt{4} + \sqrt{3}} + \frac{1}{ \sqrt{4} + \sqrt{3} } =[/tex]
[tex]= \frac{ \sqrt{12}- \sqrt{4}- \sqrt{3} +4 }{ \sqrt{4} + \sqrt{3} } = [/tex]
[tex]= \frac{( \sqrt{4}-1 )( \sqrt{4} + \sqrt{3} ) }{ \sqrt{4} + \sqrt{3} } = [/tex]
[tex]= \sqrt{4} -1[/tex]
Adaugand fractie dupa fractie , pana la ultima gasim algoritmul:
[tex] \sqrt{n} -1 =40[/tex] =>
[tex] \sqrt{n} =40+1=41 [/tex]
Ridicam la patrat expresia, ca sa eliminam radicalul:
[tex]( \sqrt{n} )^2=41^2 [/tex]
=> [tex]n= 1681[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!