👤

rezolvarea ecuatiei: 8lna-8ln2=4ln4; 8lna-8ln2=(8ln8-8ln2)/2

Răspuns :

8( lna - ln2) = 4ln4   impartim cu 4 
2 ( ln a /2) = ln4          conditie a >0 
ln[ ( a /2)² ] = ln4                     ⇒   a² / 4 = 4         ; a² =16         ; a = 4 

b.         a > 0 
  8 ·( lna - ln2 ) = 4ln8 - 4 ln2       impartim cu 4 
2[ ln( a /2) ] = ln8/2 
     ln[ ( a /2)² ] = ln4               ⇒ a² / 4 = 4         ;  a² =16    ; a =4


e un lucru foarte important, cand logaritmii naturali din baze diferite se scad, se poate scrie un singur logaritm din fractia bazelor (iar pt adunare este produsul bazelor)
deci
a) 8lna-8ln2=4ln4
8(lna-ln2)=4ln4
2ln(a/2)=ln4
ln(a/2)+ln(a/2)=ln4
ln([tex] \frac{ a^{2} }{4} [/tex])=ln4
deci [tex] \frac{ a^{2} }{4}=4 [/tex]
a patrat=16 
deci a=4

b)8(lna-ln2)=(8(ln8-ln2))/2
8ln(a/2)=8ln(8/2)/2
8 se simplifica
ln(a/2)=[tex] \frac{ln4}{2} [/tex]
2ln(a/2)=ln4
[tex]ln \frac{ a^{2} }{4}=ln4 [/tex]
a patrat=16
a=4

Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!


Viz Lesson: Alte intrebari