👤

Redactati o compunere de maximum doua pagini , in care sa comparati poezia Melancolie de tudor arghezi cu poezia Lacul de Mihai Eminescu .Observati
asemanarile si deosebirile referitoare la :
-elementele de decor
-momentul surprins
-figurile de stil folosite in descriere
-starile si sentimentele exprimate de eul liric
-prezenta sau abundenta iubitei
-portretul acesteia-tonul general folosit
-finalul
-elementele de versificatie. URGENT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Răspuns :

      Poeziile celor doi poeti surprind un anumit moment al iubirii lor, moment pe care il petrec in mijlocul naturii pe care o iau ca partasa, ca martora.
 Asemanarile constau in alegerea aceluiasi elemenet de decor, un lac dar, pe cand lacul lui Eminescu este ascuns in codri: "Lacul codrilor albastru", lacul lui Arghezi este amplasat intr-un spatiu care ii permite acestuia sa priveasca in zare "M-am uitat cu dor în zare".

 In ambele poezii, momentul este ales la ceas de seara, "şi petrece steaua acul" sau "Sub lumina blândei lune". Figurile de stil folosite in descriere sunt multiple si impresioneaza prin imaginea artistica pe care o redau: personificari "n perdeaua lui subţire/ Îşi petrece steaua acul.", "Orele şi-au împletit" sau "Tresărind în cercuri albe/El cutremură o barcă." , epitete: "perdeaua lui subţire", "potecă solitară", "cercuri albe", "lacul cel albastru". 
Atat Arghezi cat si Eminescu exprima dorul de iubita: "M-am uitat cu dor în zare" si "Parc-ascult şi parc-aştept", insa, daca iubita din poezia "Melancolie" soseste la locul intalnirii, cea din poezia "Lacul" nu vine.  

Surprinzator este momentul in care Arghezi cand isi zareste iubita spune: "simt un jind/ Şi-as voi să mi se pară", deoarece timpul in care a asteptat-o i s-a parut mult mai incarcat de emotie si romantism decat momentul recompensei, adica venirea ei. 

Din tonul folosit de Eminescu reiese ca si acesta pretuieste mult clipele de asteptare si viseaza cu ochii deschisi la intrevederea cu iubita lui "Să plutim cuprinşi de farmec" si le-ar pretui si mai mult daca aceasta s-ar arata, dar nu vine, lasandu-l pe romantic  suferind langa lacul incarcat de nuferi.


Atat in  poezia Melancolie, cat si in poezia Lacul,  rima este incrucisata. MAsura silabelor variaza in poezia "Melancolie" la sapte, opt sau noua silabe (in ultimul vers) in timp ce in poezia "Lacul" masura silabelor este constanta (noua silabe),  ritmul este trohaic.