Răspuns :
Culoarea albastra a cerului din timpul zilei este data deci de fenomnele optice care au loc in atmosfera care opereaza variat asupra fasciculelor de lumina de lungimi de unda diferite.
Culoarea cerului nu este mereu albastra. La apus cerul capata in directia soarelui un gradient rosu, portocaliu sau roz. Acelasi lucru il putem observa la rasarit, iar noaptea culoarea cerului este neagra. Astfel, o intrebare mai interesanta ar fi „Ce ofera cerului culoarea si de ce aceasta se schimba in functie de momentul zilei ?”.
►Din ce este compusa lumina primita de la soare ?
Lumina alba pe care o emana soarele este compusa din mai multe culori: rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet (celebrul ROGVAIV). Newton a fost fizicianul care a reusit sa separe lumina solara in componentele sale folosind o prisma. Aceste componente ale luminii albe se deosebesc prin lungimea de unda. La intalnirea peretilor vasului prismei lumina este refractata in mod putin diferit in functie de lungimea de unda, ceea ce duce la separarea vizibila in fasciculele componente.
►Ce este culoarea ?
Fasciculele luminoase de diferite frecvente sunt captate de ochi si interpretate de creier ca fiind culori diferite. Culoarea este deci o interpretare a sistemului nervos uman a fasciculelor de lumina cu lungimi de unda diferite.
►De ce este cerul albastru ziua ?
Particulele de gaz din atmosfera Pamantului disperseaza lumina venita de la soare. Lumina albastra este imprastiata mai intens datorita lungimii mici de unda. Cand nu ne uitam direct la soare vedem cerul albastru deoarece aceasta e culoarea cea mai mult imprastiata in atmosfera.
►Formarea gradientului observabil la apus/rasarit
Lumina rosie este cea mai putin imprastiata in atmosfera Pamantului. La apus/rasarit lumina rosie este cea mai intensa in directia soarelui, iar in jur lumina albastra este imprastiata. Intensitatile de lumina de culori diferite genereaza gradientul minunat care ne incanta si ne trezeste creativitatea.
►De ce este cerul negru in timpul noptii ?
In timpul noptii nu exista lumina primita de la soare. Din acest motiv cerul este negru (creierul interpreteaza lipsa luminii ca fiind culoarea negru). In timpul noptii stelele indepartate pot fi observate mai usor in lipsa luminii soarelui.
►Stiai ca ...
- Pe Marte culoarea cerului este diferita fata de Pamant ? Pe Marte cerul are culoarea oranj in timpul zilei, iar catre apus/rasarit soarele capata o coroana albastra.
- Pilotii avioanelor pot observa un spectru larg de culori in timpul zborului la altitudini foarte mari ?
________________
Iti recomand urmatoarele intrebari :
► Cum se formeaza un curcubeu ?
https://brainly.ro/tema/2478203
► Ce este prisma optica ?
https://brainly.ro/tema/152
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!