Răspuns :
1. 4x²+9y²-4x+12y+5=0.
(4x²-4x+1)+(9y²+12y+4)=0
(2x-1)²+(3y+2)²=0
(2x-1)²≥0
(3y+2)²≥0
Deci putem spune ca egalitatea va aparea cand aceste doua relatii o sa aiba valoare minima. Prin urmare,
(2x-1)²=0 -> Scoatem din relatie si obtinem -> 2x-1=0 Adica x=1/2
(3y+2)²=0-> Scoatem si aici -> 3y+2=0-> y=-2/3
Deci 1/2 si -2/3
2. Ridici a+1/a=4 { a nenul } la patrat si vine a²+2a ( a se elimina ) * 1/a ( si aici se elimina ) + 1/a² =16
Prin urmare a=16-2=14 ---> a=14
3. Vezi ca la c) ________________ nu coincid relatiile ce ai scris tu pe acolo .
m ( = ???
Eu stiu problema ! Am mai rezolvat-o ! E vorba de m(60 grade)
Daca ducem inaltimile CE si DF atunci avem AF=BE=(24-18):2=3
Daca am duce CE si DF [ inaltimi ] am avea AF=BE=(24-18);2=3
In Δ ADF m(<F)=90 , m(<A)=60 deci tg 60 =√3 = DF/AF adica DF/3
DF=3√3
Aria se calculeaza
(B+b)*h/2
Deci determini B , b , h care le-am scris mai sus si da 63√8
b) AC=BD
AC si BD sunt diagonale
Triunghiul ANC mas < N=90
AC²=AN²+NC²=21²+(3√7)=504 -> AC=6√14
Triunghiul BNC = mas < N = 90
BC²=CN²+NB²= (3√7)²+ 3²= 63+9=⇒BC=6√2
c)
Trebuie sa prelungesti segmentul AD in sus si trimiti linia perpendiculara din C/AD si notezi punctul N deci ai obtinut tg . CDN
AB || CD si unghiul dintre AB si AD= < DAB =60 Deci aplicam teorema axiomiei , Acum AB || CD AD Fiind seg . comun obtinem
< DAB = < NDC = 60 -> h de la C la AD = CN ( Cateta obusa unghiului < NDC ipotenuza=CD
Deci sin NDC = CN/CD==> CN=sin 60*CD= √3/2 * 18=9√3
(4x²-4x+1)+(9y²+12y+4)=0
(2x-1)²+(3y+2)²=0
(2x-1)²≥0
(3y+2)²≥0
Deci putem spune ca egalitatea va aparea cand aceste doua relatii o sa aiba valoare minima. Prin urmare,
(2x-1)²=0 -> Scoatem din relatie si obtinem -> 2x-1=0 Adica x=1/2
(3y+2)²=0-> Scoatem si aici -> 3y+2=0-> y=-2/3
Deci 1/2 si -2/3
2. Ridici a+1/a=4 { a nenul } la patrat si vine a²+2a ( a se elimina ) * 1/a ( si aici se elimina ) + 1/a² =16
Prin urmare a=16-2=14 ---> a=14
3. Vezi ca la c) ________________ nu coincid relatiile ce ai scris tu pe acolo .
m ( = ???
Eu stiu problema ! Am mai rezolvat-o ! E vorba de m(60 grade)
Daca ducem inaltimile CE si DF atunci avem AF=BE=(24-18):2=3
Daca am duce CE si DF [ inaltimi ] am avea AF=BE=(24-18);2=3
In Δ ADF m(<F)=90 , m(<A)=60 deci tg 60 =√3 = DF/AF adica DF/3
DF=3√3
Aria se calculeaza
(B+b)*h/2
Deci determini B , b , h care le-am scris mai sus si da 63√8
b) AC=BD
AC si BD sunt diagonale
Triunghiul ANC mas < N=90
AC²=AN²+NC²=21²+(3√7)=504 -> AC=6√14
Triunghiul BNC = mas < N = 90
BC²=CN²+NB²= (3√7)²+ 3²= 63+9=⇒BC=6√2
c)
Trebuie sa prelungesti segmentul AD in sus si trimiti linia perpendiculara din C/AD si notezi punctul N deci ai obtinut tg . CDN
AB || CD si unghiul dintre AB si AD= < DAB =60 Deci aplicam teorema axiomiei , Acum AB || CD AD Fiind seg . comun obtinem
< DAB = < NDC = 60 -> h de la C la AD = CN ( Cateta obusa unghiului < NDC ipotenuza=CD
Deci sin NDC = CN/CD==> CN=sin 60*CD= √3/2 * 18=9√3
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!