Răspuns :
[tex]sin^2(1)+sin^2(2)+......+sin^2(90)=?[/tex]
O sa ne folosim de proprietatea fundamentala a trigonometriei ,care este:
[tex](sin x)^2+(cos x)^2=1[/tex]
Alta proprietate : [tex]sin(90-x)=cos(x)[/tex]
Inlocuim cos cu sin in proprietatea fundamentala:
[tex](sin x)^2+(sin(90-x))^2=1[/tex]
Si vom folosi aceasta relatie,grupand cate doi termeni in felul urmator :
[tex](sin 1)^2+(sin 2)^2+...+(sin 88)^2+(sin 89)^2+(sin 90)^2= \\ \{(sin 1)^2+(sin 89)^2)\}+\{(sin 2 )^2+( sin 88)^2\}+.....+ \\ +\{(sin 44)^2+(sin 46)^2\}+\{(sin 45)^2+(sin 90)^2\}= \\ 1+1+....+1+(sin 45)^2+1=45+ \frac{1}{2} =91/2[/tex]
O sa ne folosim de proprietatea fundamentala a trigonometriei ,care este:
[tex](sin x)^2+(cos x)^2=1[/tex]
Alta proprietate : [tex]sin(90-x)=cos(x)[/tex]
Inlocuim cos cu sin in proprietatea fundamentala:
[tex](sin x)^2+(sin(90-x))^2=1[/tex]
Si vom folosi aceasta relatie,grupand cate doi termeni in felul urmator :
[tex](sin 1)^2+(sin 2)^2+...+(sin 88)^2+(sin 89)^2+(sin 90)^2= \\ \{(sin 1)^2+(sin 89)^2)\}+\{(sin 2 )^2+( sin 88)^2\}+.....+ \\ +\{(sin 44)^2+(sin 46)^2\}+\{(sin 45)^2+(sin 90)^2\}= \\ 1+1+....+1+(sin 45)^2+1=45+ \frac{1}{2} =91/2[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!