Răspuns :
Conditia de existenta: n natural, n≥8
[tex]\dfrac{n!}{(n-8)!}+\dfrac{n!}{(n-7)!}=9\cdot\dfrac{n!}{(n-6)!}[/tex]
Tinem cont de faptul ca
[tex](n-7)!=(n-8)!(n-7)\ si\ (n-6)!=(n-8)!(n-7)(n-6)[/tex], dupa ce inmultim ecuatia cu [tex]\dfrac{(n-8)!}{n!}[/tex], obtinem:
[tex]1+\dfrac{1}{n-7}=\dfrac{9}{(n-7)(n-6)}[/tex], iar dupa aducerea la acelasi numitor, obtinem:
[tex]n^2-13n+42+n-6=9[/tex]
[tex]n^2-12n+27=0[/tex]
[tex](n-3)(n-9)=0[/tex], care are solutiile 3 si 9, dar tinind cont de conditiile de existenta, singura solutie este n=9.
[tex]\dfrac{n!}{(n-8)!}+\dfrac{n!}{(n-7)!}=9\cdot\dfrac{n!}{(n-6)!}[/tex]
Tinem cont de faptul ca
[tex](n-7)!=(n-8)!(n-7)\ si\ (n-6)!=(n-8)!(n-7)(n-6)[/tex], dupa ce inmultim ecuatia cu [tex]\dfrac{(n-8)!}{n!}[/tex], obtinem:
[tex]1+\dfrac{1}{n-7}=\dfrac{9}{(n-7)(n-6)}[/tex], iar dupa aducerea la acelasi numitor, obtinem:
[tex]n^2-13n+42+n-6=9[/tex]
[tex]n^2-12n+27=0[/tex]
[tex](n-3)(n-9)=0[/tex], care are solutiile 3 si 9, dar tinind cont de conditiile de existenta, singura solutie este n=9.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!