Răspuns :
citim exercitiu ca fractii egale , care implica :
numaratori egali x -1 = 1 ⇒ x=2
numitori egali 3 = y +1 ⇒ y =2
SAU : aplicam regula proportiei x·y+x -y -1 =3 grupam
x·( y+1) -( y+1) =3
( y +1 ) ·( x- 1) =3 enuntul problemei cu numere intregi avem 3 =3 ·1
3= 1 ·3
3=(-1 ) ( -3)
3= ( -3) ( -1)
egalam in cele patru variante primul cu primul , al doilea cu al doilea
y+1 = 3 si x-1 =1 y=2 x=2
y + 1 =1 si x -1 =3 y=0 x=4
y+1= -1 si x -1= -3 y=-2 si x=-2
y +1 =-3 si x-1 = -1 y=-4 si x=0
numaratori egali x -1 = 1 ⇒ x=2
numitori egali 3 = y +1 ⇒ y =2
SAU : aplicam regula proportiei x·y+x -y -1 =3 grupam
x·( y+1) -( y+1) =3
( y +1 ) ·( x- 1) =3 enuntul problemei cu numere intregi avem 3 =3 ·1
3= 1 ·3
3=(-1 ) ( -3)
3= ( -3) ( -1)
egalam in cele patru variante primul cu primul , al doilea cu al doilea
y+1 = 3 si x-1 =1 y=2 x=2
y + 1 =1 si x -1 =3 y=0 x=4
y+1= -1 si x -1= -3 y=-2 si x=-2
y +1 =-3 si x-1 = -1 y=-4 si x=0
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!