Răspuns :
Autorul evoca cu nostalgie intamplarile copilariei si isi aminteste chipul dascalului sau "Domnu' Trandafir". Dascalul era un om deosebit, care iubea copiii, care ii invata multe cantece , rugaciuni si despre trecutul poporului roman.
Comportandu-se frumos, dascalul si-a apropiat copii, acesta devenind parintele si confidentul lor.Intr-un timp zvonindu-se ca va fi mutat in alta comuna peste Siret, elevii s-au sfatuit si au hotarat sa mearga la dascal pentru a-i spune ca pleaca si ei cu dansul. Dragostea pe care le-a purtat-o dascalul elevilor la facut pe acesta sa nu plece si sa ramana impreuna cu ei pentru a-i invata gramatica, punctuatia , invatatura sufleteasca si tot ce trebiue sa cunoasca.
In finalul naratiunii, nostalgia scriitorului atinge cote maxime, cu puternice accente elegiace, evocarea transformandu-se in meditatie, caci tot ce ii este drag si ii mangaie copilaria nu mai exista. Nu mai ramane decat "locul unde a fost o odaie scunda" si unde "odata a trait un om…"
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!