Răspuns :
1) Trebuie îndeplinită condiția Δ>0 în inecuația x²-(m-3)x+m-6>0 ⇔ (m-3)²-4(m-3)>0
⇔ (m-3)(m-7)>0, inecuație rezolvată cu tabel de semne ⇒ m∈(-∞,3)U(7,∞).
2) Trebuie respectată teorema lui Pitagora ⇔ [tex]BC^2=AB^2+AC^2[/tex]
⇔ [tex](x_B-x_A)^2+(y_B-y_A)^2+(x_C-x_A)^2+(y_C-y_A)^2=[/tex]
[tex]=(x_C-x_B)^2+(y_C-y_B)^2[/tex]
[tex](-1)^2+(2-a)^2+4^2+(5-a)^2=1+4-4a+a^2+16+25-10a-a^2[/tex]=
=[tex]5^{2}+3^2=34[/tex] ⇒ [tex]46-14a=34[/tex] ⇒[tex]a= \frac{6}{7} [/tex]
3) [tex]3^{x}+ \frac{1}{3^{x}}= \frac{10}{3} [/tex]
Aducând la același numitor ([tex]3^x \neq 0[/tex], deci, dispare)
[tex]3^{2x}+1= \frac{10}{3}3^x [/tex]
Substituim [tex]3^x=t[/tex]
⇒[tex]t^2- \frac{10}{3}t+1=0 \\ 3t^2-10t+3=0 [/tex]
[tex](3t+1)(t+3)=0 \\ t_{1}=3, t_2= \frac{1}{3}=3^{-1} [/tex] sau rezolvi cu Δ=64
⇒[tex]x_1=1, x_2=-1[/tex]
⇔ (m-3)(m-7)>0, inecuație rezolvată cu tabel de semne ⇒ m∈(-∞,3)U(7,∞).
2) Trebuie respectată teorema lui Pitagora ⇔ [tex]BC^2=AB^2+AC^2[/tex]
⇔ [tex](x_B-x_A)^2+(y_B-y_A)^2+(x_C-x_A)^2+(y_C-y_A)^2=[/tex]
[tex]=(x_C-x_B)^2+(y_C-y_B)^2[/tex]
[tex](-1)^2+(2-a)^2+4^2+(5-a)^2=1+4-4a+a^2+16+25-10a-a^2[/tex]=
=[tex]5^{2}+3^2=34[/tex] ⇒ [tex]46-14a=34[/tex] ⇒[tex]a= \frac{6}{7} [/tex]
3) [tex]3^{x}+ \frac{1}{3^{x}}= \frac{10}{3} [/tex]
Aducând la același numitor ([tex]3^x \neq 0[/tex], deci, dispare)
[tex]3^{2x}+1= \frac{10}{3}3^x [/tex]
Substituim [tex]3^x=t[/tex]
⇒[tex]t^2- \frac{10}{3}t+1=0 \\ 3t^2-10t+3=0 [/tex]
[tex](3t+1)(t+3)=0 \\ t_{1}=3, t_2= \frac{1}{3}=3^{-1} [/tex] sau rezolvi cu Δ=64
⇒[tex]x_1=1, x_2=-1[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!