👤

Identificați atributele și analizați părțile de vorbire prin care se exprima : Exista grupuri care socotesc prezenta străinului la sărbătorile lor ca pe o sursa de impuritate și tulburare. O societate relaxata suporta însă mai bine pe străin, ba chiar îi compune un rol. El devine ochiul limpede în care se oglindește sărbătoarea. Am văzut adeseori străini participând la sarbatori din sate românești. Cel mai mic semn al lor de simpatie era primit cu entuziasm.

Răspuns :

Salut!

  • Să ne reamintim:

Atributul este partea secundară de propoziție care determină un substantiv, un pronume, un numeral cu valoare substantivală.

Răspunde la întrebările:

- al, a, ai, ale cui?

- care?

- ce fel de?

- cât, câtă, câți, câte?

  • Rezolvare cerință:

      Există grupuri care socotesc prezența străinului la sărbătorile lor ca pe o sursă de impuritate și tulburare. O societate relaxată suporta însă mai bine pe străin, ba chiar îi compune un rol. El devine ochiul limpede în care se oglindește sărbătoarea. Am văzut adeseori străini participând la sarbatori din sate românești. Cel mai mic semn al lor de simpatie era primit cu entuziasm.

  • străinului - atribut subst.genitival exprimat prin subst.comun, genul masculin, numarul singular, cazul G., articulat cu articolul hotarat enclitic ”-lui”.

  • lor - atribut pronominal genitival exprimat prin pronume personal, pers. a III-a, nr.pl., caz G.

  • de impuritate și simpatie - atribut multiplu

de impuritate - atribut substantival prepozițional exprimat prin subst.comun, nr.sg., gen feminin, caz Ac. precedat de prepoziția simplă ”de”, nearticulat.

tulburare - atribut substantival exprimat prin subst.comun, nr.sg., gen feminin ,caz Ac., nearticulat, coordonat copulativ prin conjunctia ”și” cu atribut substantival prepozițional ”de impuritate”.

  • relaxată - atribut adjectival exprimat prin adjectiv provenit din verb la participiu, variabil, cu doua terminații și patru forme flexionare, acordat în gen,nr. și caz cu substantivul determinat -societate-, feminin, singular, caz N.

  • limpede - atribut adjectival, exprimat prin adjectiv propriu-zis, variabil ,cu o terminatie și doua forme flexionare, acordat în gen, nr. și caz cu subst. determinat -ochiul-, masculin, singular, caz N.

  • din sate - atribut substantival prepozițional exprimat prin substantiv comun, nr.pl., gen neutru, caz Ac, nearticulat, precedat de prepoziția simplă ”din”.

  • românești - atribut adjectival exprimat prin adjectiv propriu-zis, variabil, cu doua terminații și trei forme flexionare, acordat în gen, nr. și caz cu subst.determinat -sate-, neutru, plural, caz Ac.

  • cel mai mic - atribut adjectival exprimat prin adjectiv propriu-zis, variabil,cu doua terminații și trei forme flexionare, acordat în gen,nr. și caz cu subst. determinat    -semn-, neutru, singular, caz N., gradul superlativ relativ de superioritate.

  • al lor - atribut pronominal genitival exprimat prin pronume personal, pers. a III-a,pl., caz G.

  • de simpatie - atribut substantival prepozitional exprimat prin subst.comun, nr.sg., gen feminin, caz Ac. precedat de prepozitia simpla”de”,nearticulat.