Răspuns :
a) x + 3y = 6 | ·2 => 2x + 6y = 12, aduni cele doua relatii si iti da 11y = 11 => y = 1
il inlocuiesti pe y in ecuatia x + 3y = 6 => x + 3 = 6 => x = 3
b) 0,01x + 0,02y = 0,5 | · (- 3) => - 0,03x - 0,06y = - 1,5, aduni relatiile si obtii - 0,11y = - 2,2 => y = 20
il inlocuiesti pe y in ecuatia 0,01x + 0,02y = 0,5 => 0,01x + 0,4 = 0,5 => 0,01x = 0,1 => x = 10
c) 16x/99 + 83y/99 = 1, il scrii pe 1 ca 99/99, ca sa inmultesti relatia cu 99 si sa scapi de numitor, deci 16x + 83y = 99 | ·3 => 48x + 83y = 297
24x + 12y = 36 | · (- 2) => - 48x - 24y = - 72
aduni relatiile si obtii 59 y = 225, hmm, rezultatul nu arata prea frumos, poate am gresit pe undeva
il inlocuiesti pe y in ecuatia x + 3y = 6 => x + 3 = 6 => x = 3
b) 0,01x + 0,02y = 0,5 | · (- 3) => - 0,03x - 0,06y = - 1,5, aduni relatiile si obtii - 0,11y = - 2,2 => y = 20
il inlocuiesti pe y in ecuatia 0,01x + 0,02y = 0,5 => 0,01x + 0,4 = 0,5 => 0,01x = 0,1 => x = 10
c) 16x/99 + 83y/99 = 1, il scrii pe 1 ca 99/99, ca sa inmultesti relatia cu 99 si sa scapi de numitor, deci 16x + 83y = 99 | ·3 => 48x + 83y = 297
24x + 12y = 36 | · (- 2) => - 48x - 24y = - 72
aduni relatiile si obtii 59 y = 225, hmm, rezultatul nu arata prea frumos, poate am gresit pe undeva
a) si b) sunt rezolvate mai sus. La b) daca inmultesti ambele ecuatii cu 100, obtii un sistem mult mai cumsecade adica:
[tex]x+2y=50[/tex]
[tex]3x-5y=-70[/tex]
c) [tex]0,1(6)=\dfrac{16-1}{90}=\dfrac16;\ \ 0,8(3)=\dfrac{83-8}{90}=\dfrac56; \ 2,(6)=\dfrac{26-2}{9}=\dfrac83[/tex]
[tex]1,(3)=\dfrac{13-1}{9}=\dfrac43[/tex]
Inlocuite in sistemul dat, dupa aducerea la acelasi numitor si impartirea ecuatiei a doua la 4, se obtine
[tex]x+5y=1[/tex]
2x+y=3
Acum ca ai doua exemple rezolvate, cred ca te descurci.
[tex]x+2y=50[/tex]
[tex]3x-5y=-70[/tex]
c) [tex]0,1(6)=\dfrac{16-1}{90}=\dfrac16;\ \ 0,8(3)=\dfrac{83-8}{90}=\dfrac56; \ 2,(6)=\dfrac{26-2}{9}=\dfrac83[/tex]
[tex]1,(3)=\dfrac{13-1}{9}=\dfrac43[/tex]
Inlocuite in sistemul dat, dupa aducerea la acelasi numitor si impartirea ecuatiei a doua la 4, se obtine
[tex]x+5y=1[/tex]
2x+y=3
Acum ca ai doua exemple rezolvate, cred ca te descurci.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!