Răspuns :
Consideram numarul [tex] 2^{n} [/tex]. (n∈Z)
-daca n≥0 => [tex] 2^{n} [/tex]≥1.
De aici rezulta ca [tex] x^{2} -2y [/tex] si [tex] y^{2} -2x [/tex] nu pot fi naturale.
-daca n<0, atunci [tex] 2^{n} [/tex]∈{[tex] \frac{1}{2} ; \frac{1}{4} ; \frac{1}{8}... [/tex]}
Din aceasta observatie se va constata ca [tex] 2^{ x^{2} -2y} = 2^{ y^{2} -2x} = \frac{1}{2} [/tex]. (Este firesc ca niciunul dintre ei nu poate fi mai mic decat [tex] \frac{1}{2}[/tex], caci in acest caz celalalt termen ar fi mai mare decat [tex] \frac{1}{2} [/tex]-ceea ce este imposibil).
Asadar, rezulta: [tex] x^{2} -2y= y^{2} -2x=-1[/tex]
[tex] x^{2} -2y= y^{2} -2x <=> \\ <=> x^{2} - y^{2}=-2x+2y <=> \\ <=>(x+y)(x-y)=-2(x-y). [/tex].
De aici reies 2 cazuri:
I. x=y
II. x+y=-2
Pentru primul caz notam a=x=y.
[tex] x^{2} -2y=-1 <=> a^{2}-2a=-1<=> a^{2} -2a+1=0 <=> (a-1)^{2}[/tex][tex]=0 => a-1=0 => a=1[/tex].
Deci x=y=1.
Din al doilea caz rezulta x=-2-y.
[tex] y^{2}-2x=-1 <=> y^{2} -2(-2-y)=-1 <=> y^{2}+4+2y=-1 [/tex][tex]<=> (y+1)^{2}+3=-1[/tex] <=> [tex]( y+1)^{2} =-4[/tex](Imposibil).
Deci acest caz nu admite solutii.
SOLUTIE: x=y=1.
-daca n≥0 => [tex] 2^{n} [/tex]≥1.
De aici rezulta ca [tex] x^{2} -2y [/tex] si [tex] y^{2} -2x [/tex] nu pot fi naturale.
-daca n<0, atunci [tex] 2^{n} [/tex]∈{[tex] \frac{1}{2} ; \frac{1}{4} ; \frac{1}{8}... [/tex]}
Din aceasta observatie se va constata ca [tex] 2^{ x^{2} -2y} = 2^{ y^{2} -2x} = \frac{1}{2} [/tex]. (Este firesc ca niciunul dintre ei nu poate fi mai mic decat [tex] \frac{1}{2}[/tex], caci in acest caz celalalt termen ar fi mai mare decat [tex] \frac{1}{2} [/tex]-ceea ce este imposibil).
Asadar, rezulta: [tex] x^{2} -2y= y^{2} -2x=-1[/tex]
[tex] x^{2} -2y= y^{2} -2x <=> \\ <=> x^{2} - y^{2}=-2x+2y <=> \\ <=>(x+y)(x-y)=-2(x-y). [/tex].
De aici reies 2 cazuri:
I. x=y
II. x+y=-2
Pentru primul caz notam a=x=y.
[tex] x^{2} -2y=-1 <=> a^{2}-2a=-1<=> a^{2} -2a+1=0 <=> (a-1)^{2}[/tex][tex]=0 => a-1=0 => a=1[/tex].
Deci x=y=1.
Din al doilea caz rezulta x=-2-y.
[tex] y^{2}-2x=-1 <=> y^{2} -2(-2-y)=-1 <=> y^{2}+4+2y=-1 [/tex][tex]<=> (y+1)^{2}+3=-1[/tex] <=> [tex]( y+1)^{2} =-4[/tex](Imposibil).
Deci acest caz nu admite solutii.
SOLUTIE: x=y=1.
p1) -----
[tex]2^{x^{2}-2y }+ 2^{y^{2}-2x }=1 \\ \text{Daca adunam 2 puteri ale lui 2 si obtinem 1, avem 2 variante: } \\ V_1 \\ 2^{0} + 2^{-\infty} = 1 + 0 = 1 \\ V_2 \\ 2^{-1} + 2^{-1} = \frac{1}{2} + \frac{1}{2}=1 \\ \text{Prima varianta nu poate fi o solutie} \\ \text{Ne ocupam de varianta a 2-a} \\ x^{2} -2y=-1 \\ y^{2}-2x=-1 \\ \text{Rezolvam prin substitutie, pe care o obtinem din prima ecuatie:} \\ x^{2} +1 = 2y \;\;=> \;substitutia\;\;\; y= \frac{x^{2} +1}{2}[/tex]
p2) -----
[tex]\text{il inlocuim pe y in ecuatia a 2-a} \\ y^{2}-2x=-1 \\ (\frac{x^{2} +1}{2})^{2}-2x=-1 \\ \\ \frac{(x^{2} +1)^{2}}{4}=2x-1 \\ \\ (x^{2} +1)^{2}=4(2x-1) \\ x^{4}+2 x^{2} +1=8x-4 \\ x^{4}+2 x^{2} +1-8x+4=0 \\x^{4}+2 x^{2} -8x+5=0 \\ \text{Expresia }\;\; (x^{4}+2 x^{2} -8x+5) \\ se\;descompune\;in\;\;\;(x-1)(x-1)( x^{2} +2x+5) \\ =>ecuatia: \\ (x-1)(x-1)( x^{2} +2x+5)=0[/tex]
p3) -----
[tex]\text{Rescriem ecuatia:} \\ (x-1)(x-1)( x^{2} +2x+5)=0 \\ x^{2} +2x+5=0 \;\;\;\text{aceasta ecuatie nu are solutii reale} \\ \\ x-1=0 \\ x=1\;\;\;\;\;\text{doua solutii egale} \\ \text{Ne intoarcem la substitutie:} \\ \\ y= \frac{x^{2} +1}{2}= \frac{1^{2} +1}{2}= \frac{2}{2} =1 \\ \text{Solutia problemei este:} \\ x=1 \\ y=1[/tex]
[tex]2^{x^{2}-2y }+ 2^{y^{2}-2x }=1 \\ \text{Daca adunam 2 puteri ale lui 2 si obtinem 1, avem 2 variante: } \\ V_1 \\ 2^{0} + 2^{-\infty} = 1 + 0 = 1 \\ V_2 \\ 2^{-1} + 2^{-1} = \frac{1}{2} + \frac{1}{2}=1 \\ \text{Prima varianta nu poate fi o solutie} \\ \text{Ne ocupam de varianta a 2-a} \\ x^{2} -2y=-1 \\ y^{2}-2x=-1 \\ \text{Rezolvam prin substitutie, pe care o obtinem din prima ecuatie:} \\ x^{2} +1 = 2y \;\;=> \;substitutia\;\;\; y= \frac{x^{2} +1}{2}[/tex]
p2) -----
[tex]\text{il inlocuim pe y in ecuatia a 2-a} \\ y^{2}-2x=-1 \\ (\frac{x^{2} +1}{2})^{2}-2x=-1 \\ \\ \frac{(x^{2} +1)^{2}}{4}=2x-1 \\ \\ (x^{2} +1)^{2}=4(2x-1) \\ x^{4}+2 x^{2} +1=8x-4 \\ x^{4}+2 x^{2} +1-8x+4=0 \\x^{4}+2 x^{2} -8x+5=0 \\ \text{Expresia }\;\; (x^{4}+2 x^{2} -8x+5) \\ se\;descompune\;in\;\;\;(x-1)(x-1)( x^{2} +2x+5) \\ =>ecuatia: \\ (x-1)(x-1)( x^{2} +2x+5)=0[/tex]
p3) -----
[tex]\text{Rescriem ecuatia:} \\ (x-1)(x-1)( x^{2} +2x+5)=0 \\ x^{2} +2x+5=0 \;\;\;\text{aceasta ecuatie nu are solutii reale} \\ \\ x-1=0 \\ x=1\;\;\;\;\;\text{doua solutii egale} \\ \text{Ne intoarcem la substitutie:} \\ \\ y= \frac{x^{2} +1}{2}= \frac{1^{2} +1}{2}= \frac{2}{2} =1 \\ \text{Solutia problemei este:} \\ x=1 \\ y=1[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!