Răspuns :
16[tex] x^{4} [/tex]-81=[tex] 2x^{4} [/tex]-[tex] 3^{4} [/tex]
Se stie ca a²-b²=(a+b)(a-b)
Atunci
[tex] 2x^{4} [/tex]-[tex] 3^{4} [/tex]=[tex](2 x^{2} + 9^{2} )(2 x^{2} - 9^{2}[/tex])=(2x+i3)(2x-i3)(2x+3)(2x-3)
Un produs =0 atunci cand unul din termenii produsului este 0, deci se egaleaza fiecare paranteza cu 0.
Atunci x1=-i3/3, x2=3i/2, x3=-3/2, x4=3/2
b) dreptele au un punct comun atunci cand o pereche de numere x si y satisfac toate cele 3 conditii.
Cu alte cuvinte sistemul celor 3 ecuatii cu 2 necunoscute are solutie.
Sistemul se scrie
x+2y=-6
2x+y=-6
3x+2y=-10
Din primele 2 ecuatii adunandu-le se obtine 3x+3y= -12 x+y= -4 ⇒ y=x= -2
Solutia primelor 2 ecuatii se verifica in cea de-a treia:
3·(-2)+2·(-2)= -10 Corect. Deci toate dreptele trec prin punctul (-2,-2)
Se stie ca a²-b²=(a+b)(a-b)
Atunci
[tex] 2x^{4} [/tex]-[tex] 3^{4} [/tex]=[tex](2 x^{2} + 9^{2} )(2 x^{2} - 9^{2}[/tex])=(2x+i3)(2x-i3)(2x+3)(2x-3)
Un produs =0 atunci cand unul din termenii produsului este 0, deci se egaleaza fiecare paranteza cu 0.
Atunci x1=-i3/3, x2=3i/2, x3=-3/2, x4=3/2
b) dreptele au un punct comun atunci cand o pereche de numere x si y satisfac toate cele 3 conditii.
Cu alte cuvinte sistemul celor 3 ecuatii cu 2 necunoscute are solutie.
Sistemul se scrie
x+2y=-6
2x+y=-6
3x+2y=-10
Din primele 2 ecuatii adunandu-le se obtine 3x+3y= -12 x+y= -4 ⇒ y=x= -2
Solutia primelor 2 ecuatii se verifica in cea de-a treia:
3·(-2)+2·(-2)= -10 Corect. Deci toate dreptele trec prin punctul (-2,-2)
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!