Răspuns :
a=[tex] 1997^{4n+1} + 1999^{4n+1} + 2001^{n} + 2005^{2n} [/tex]
Cum U(n+m)=U(n)+U(m), analizam, pe rand, fiecare termen al sumei, folosind si faptul ca U([tex] x^{n} [/tex])=U( U(x)^{n} )[/tex].
Stim ca U(1 la orice putere)=1, deci
U(2001^{n})=U(1^{n})=1
Stim ca U(5 la orice putere)=5, deci
U(2005^{n})=U(5^{n})=5
Stim ca puterile lui 7 se repeta din 4 in 4, adica seturile de ultima cifra: 7, 9, 3, 1 pentru puteri de forma 4n+1, 4n+2, 4n+3, respectiv 4n, deci:
U(1997^{4n+1})=U(7^{4n+1})=7
Stim ca puterile lui 9 se repeta din 2 in 2, adica seturile de ultima cifra: 9, 1 pentru puteri de forma 2n+1, respectiv 2n, deci:
U(1999^{4n+1})=U(9^{4n+1})=U(9^{2*2n+1})=9
Deci
U(a)=U(7+9+1+5)=U(22)=2
La fel procedam pt b:
b=[tex] 12^{n} + 23^{n+1} + 34^{n+2} + 45^{n+3} [/tex]
doar ca analizam cazurile:
1) Daca n=4k:
U([tex] 12^{n} [/tex])=U([tex] 2^{4k} [/tex])=6
pentru ca ultima cf a puterilor lui 2 se repeta in seturi de 4: 2, 4, 8, 6 pentru puteri de forma 4k+1, 4k+2, 4k+3, respectiv 4k.
U([tex] 23^{n+1} [/tex])=U([tex] 3^{4k+1} [/tex])=3
pentru ca ultima cf a puterilor lui 3 se repeta in seturi de 4: 3, 9, 7, 1 pentru puteri de forma 4k+1, 4k+2, 4k+3, respectiv 4k.
U([tex] 34^{n+2} [/tex])=U([tex] 4^{4k+2} [/tex])=U([tex] 4^{2(2k+1)} [/tex])=6
pentru ca ultima cf a puterilor lui 4 se repeta in seturi de 2: 4, 6 pentru puteri de forma 2k+1, respectiv 2k.
U([tex] 45^{4k+3} [/tex])=5 cu explicatia de la nr a.
Deci U(b)=U(6+3+6+5)=U(20)=0
2) Daca n=4k+1:
U([tex] 12^{n} [/tex])=U([tex] 2^{4k+1} [/tex])=2
U([tex] 23^{n+1} [/tex])=U([tex] 3^{4k+2} [/tex])=9
U([tex] 34^{n+2} [/tex])=U([tex] 4^{4k+3} [/tex])=U([tex] 4^{2(2k+1)+1} [/tex])=4
U([tex] 45^{4k+3} [/tex])=5
Deci U(b)=U(2+9+4+5)=U(20)=0
3) Daca n=4k+2: U(b)=U(4+7+6+5)=U(22)=2
4) Daca n=4k+3: U(b)=U(8+1+4+5)=U(18)=8
Cum U(n+m)=U(n)+U(m), analizam, pe rand, fiecare termen al sumei, folosind si faptul ca U([tex] x^{n} [/tex])=U( U(x)^{n} )[/tex].
Stim ca U(1 la orice putere)=1, deci
U(2001^{n})=U(1^{n})=1
Stim ca U(5 la orice putere)=5, deci
U(2005^{n})=U(5^{n})=5
Stim ca puterile lui 7 se repeta din 4 in 4, adica seturile de ultima cifra: 7, 9, 3, 1 pentru puteri de forma 4n+1, 4n+2, 4n+3, respectiv 4n, deci:
U(1997^{4n+1})=U(7^{4n+1})=7
Stim ca puterile lui 9 se repeta din 2 in 2, adica seturile de ultima cifra: 9, 1 pentru puteri de forma 2n+1, respectiv 2n, deci:
U(1999^{4n+1})=U(9^{4n+1})=U(9^{2*2n+1})=9
Deci
U(a)=U(7+9+1+5)=U(22)=2
La fel procedam pt b:
b=[tex] 12^{n} + 23^{n+1} + 34^{n+2} + 45^{n+3} [/tex]
doar ca analizam cazurile:
1) Daca n=4k:
U([tex] 12^{n} [/tex])=U([tex] 2^{4k} [/tex])=6
pentru ca ultima cf a puterilor lui 2 se repeta in seturi de 4: 2, 4, 8, 6 pentru puteri de forma 4k+1, 4k+2, 4k+3, respectiv 4k.
U([tex] 23^{n+1} [/tex])=U([tex] 3^{4k+1} [/tex])=3
pentru ca ultima cf a puterilor lui 3 se repeta in seturi de 4: 3, 9, 7, 1 pentru puteri de forma 4k+1, 4k+2, 4k+3, respectiv 4k.
U([tex] 34^{n+2} [/tex])=U([tex] 4^{4k+2} [/tex])=U([tex] 4^{2(2k+1)} [/tex])=6
pentru ca ultima cf a puterilor lui 4 se repeta in seturi de 2: 4, 6 pentru puteri de forma 2k+1, respectiv 2k.
U([tex] 45^{4k+3} [/tex])=5 cu explicatia de la nr a.
Deci U(b)=U(6+3+6+5)=U(20)=0
2) Daca n=4k+1:
U([tex] 12^{n} [/tex])=U([tex] 2^{4k+1} [/tex])=2
U([tex] 23^{n+1} [/tex])=U([tex] 3^{4k+2} [/tex])=9
U([tex] 34^{n+2} [/tex])=U([tex] 4^{4k+3} [/tex])=U([tex] 4^{2(2k+1)+1} [/tex])=4
U([tex] 45^{4k+3} [/tex])=5
Deci U(b)=U(2+9+4+5)=U(20)=0
3) Daca n=4k+2: U(b)=U(4+7+6+5)=U(22)=2
4) Daca n=4k+3: U(b)=U(8+1+4+5)=U(18)=8
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!