1. Impartiti-va in sase grupe. Fiecare grupa isi alege unul dintre cuvintele urmatoare, alcatuind cate cinci contexte prin care sa demonstreze polisemia acestora:mana,ochi,picior,a bate,a face,a lua.
2. In contextele date, precizati care dintre sensurile cuvintelor subliniate este baza si care este derivat (secundar sau figurat): Gardul e cam subred. Argumentele sunt subrede. El are o constructie subreda.
3. Dati exemple de texte din literatura culta sau populara in care substantivul carte sa aiba sensul vechi de scrisoare, document, iar verbul a descaleca sa fie folosit cu sensurile a intemeia o tara si a cobori de pe cal.
4. Alcatuiti doua contexte care sa intrebuintati adjectivul firav cu sens propriu si cu sens figurat.
5. Alcatuiti contexte prin care sa demonstrati omonimia lexicala totala a cuvintelor banca,mina,boboc,leu si omonimia lexicala partiala a cuvintelor vara,ras,cap.
6. Demonstrati prin contexte, ca urmatoarele cuvinte sunt omonime lexico-gramaticale: port,ceara,vie,minte,car.
mana,ochi,picior,a bate,a face,a lua. ASTEPTA SA CADA MANA DIN CER. OCHIUL GEAMULUI ESTE PREA MARE LA CAMERA MEA PICIORU MESEI NU E FIXAT BINE A BATE IN CAP PE CINEVA CU INTREBARILE ACESTEA SE FACE ZIUA ,CINTA COCOSUL SIA LUAT TALPASITA SI A PLECAT
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!