Răspuns :
Pastelul este o specie a genului liric în care poetul descrie un tablou din natură cu ajutorul imaginilor artistice, figurilor de stil și motivelor literare, care compun armonizarea planului terestru cu cel cosmic și conturează tema naturii. Eul liric își transmite în mod direct sentimentele față de peisajul conceput în versuri.
*PASTELUL:
-descrie un tablou din natură, fiind folosite numeroase figuri de stil (epitete, comparații, metafore, hiperbole, inversiuni, repetiții, personificări etc.) și imagini artistice (auditive, vizuale, olfactive, tactile, motorii).
-cea mai importantă figură de stil este epitetul/epitetul cormatic;
-se găsesc des structurile de tipul: substantiv+adjectiv;
-TEMA principală a pastelului este NATURA, deoarece este descris un peisaj, un moment din natură, un anotimp etc.;
-modul de expunere principal este descrierea.
-prin intermediul cadrului descris, ilustrează în mod direct sentimentele EULUI LIRIC (tristețe, melancolie, admirație, nostalgie, bucurie etc.);
-ritmul poate fi trohaic, atunci când sentimentele eului liric sunt cele de bucurie, de veselie sau iambic, atunci când sentimentele eului liric sunt cele de tristețe, nostalgie, melancolie etc.
*** Poetul român care se remarcă prin numeroase pasteluri deosebite este Vasile Alecsandri.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!