Răspuns :
a) 2x(x+1)/4(x+1)
Simplifici cu (x+1) și cu 2 si ajungi la x/2
b) Rescrii (x^2-1) ca (x-1)(x+1)/(x+1)^2
Simplifici cu (x+1)
x-1/x+1
c) x^2+2x+1/x^2-1 = (x+1)^2/(x-1)(x+1)
Simplifici cu (x+1)
x+1/x-1
d) x^2-25/x^2+10x+25 = (x-5)(x+5)/(x+5)^2
Simplifici cu (x+5)
x-5/x+5
e)x^2-2x+1/x^4-1= (x-1)^2/(x-1)(x+1)
Simplifici cu (x-1)
x-1/x+1
f)4x^2-20x+25/4x^2-25 = (2x-5)^2/(2x-5)(2x+5)
Simplifici cu (2x-5)
2x-5/2x+5
g) x^2+4x+4/x^2-4 = (x+2)^2/(x-2)(x+2)
Simplifici cu (x+2)
x+2/x-2
h) x^4-16/x^4-8x^2+16 = (x^2-4)(x^2+4)/(x^2-4)^3
Simplifici cu (x^2-4)
x^2+4/x^2-4
i) 3x^3+6x^2+3x/7x^3-7x = 3x(x^2+2x+1)/7x(x^2-1) =
3x(x+1)^2/7x(x-1)(x+1)
Simplifici cu (x+1)
3x(x+1)/7x(x-1)
Simplifici cu x
3(x+1)/7(x-1)
Tu alegi dacă il lași așa sau desfaci parantezele.
Sper ca te-am ajutat! ^-^
Simplifici cu (x+1) și cu 2 si ajungi la x/2
b) Rescrii (x^2-1) ca (x-1)(x+1)/(x+1)^2
Simplifici cu (x+1)
x-1/x+1
c) x^2+2x+1/x^2-1 = (x+1)^2/(x-1)(x+1)
Simplifici cu (x+1)
x+1/x-1
d) x^2-25/x^2+10x+25 = (x-5)(x+5)/(x+5)^2
Simplifici cu (x+5)
x-5/x+5
e)x^2-2x+1/x^4-1= (x-1)^2/(x-1)(x+1)
Simplifici cu (x-1)
x-1/x+1
f)4x^2-20x+25/4x^2-25 = (2x-5)^2/(2x-5)(2x+5)
Simplifici cu (2x-5)
2x-5/2x+5
g) x^2+4x+4/x^2-4 = (x+2)^2/(x-2)(x+2)
Simplifici cu (x+2)
x+2/x-2
h) x^4-16/x^4-8x^2+16 = (x^2-4)(x^2+4)/(x^2-4)^3
Simplifici cu (x^2-4)
x^2+4/x^2-4
i) 3x^3+6x^2+3x/7x^3-7x = 3x(x^2+2x+1)/7x(x^2-1) =
3x(x+1)^2/7x(x-1)(x+1)
Simplifici cu (x+1)
3x(x+1)/7x(x-1)
Simplifici cu x
3(x+1)/7(x-1)
Tu alegi dacă il lași așa sau desfaci parantezele.
Sper ca te-am ajutat! ^-^
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!