Răspuns :
Pentru n=1 afirmaţia este adevărată: [tex]1=\frac{1\cdot2\cdot3}{6} [/tex].
Presupunem că [tex]1^2+2^2+...+k^2=\frac{k(k+1)(2k+1)}{6}[/tex] şi demonstrăm că [tex]1^2+2^2+...+k^2+(k+1)^2=\frac{(k+1)(k+2)(2k+3)}{6}[/tex]. Într-adevăr
,[tex]1^2+2^2+...+k^2+(k+1)^2=(k+1)^2+\frac{k(k+1)(2k+1)}{6}[/tex][tex]=\frac{6(k+1)^2+k(k+1)(2k+1)}{6}=\frac{(k+1)\left[ 6(k+1)+k(2k+1) \right]}{6}[/tex] [tex]=\frac{(k+1)\left[ 2k^2+7k+6 \right]}{6}=\frac{(k+1)\left[ k(2k+3)+2(2k+3) \right]}{6}[/tex][tex]=\frac{(k+1)(k+2)(2k+3)}{6}[/tex]
Deci, conform principiului inducţiei matematice, [tex]\sum\limits_{k=1}^nk^2= \frac{n(n+1)(2n+1)}{6} [/tex]
Presupunem că [tex]1^2+2^2+...+k^2=\frac{k(k+1)(2k+1)}{6}[/tex] şi demonstrăm că [tex]1^2+2^2+...+k^2+(k+1)^2=\frac{(k+1)(k+2)(2k+3)}{6}[/tex]. Într-adevăr
,[tex]1^2+2^2+...+k^2+(k+1)^2=(k+1)^2+\frac{k(k+1)(2k+1)}{6}[/tex][tex]=\frac{6(k+1)^2+k(k+1)(2k+1)}{6}=\frac{(k+1)\left[ 6(k+1)+k(2k+1) \right]}{6}[/tex] [tex]=\frac{(k+1)\left[ 2k^2+7k+6 \right]}{6}=\frac{(k+1)\left[ k(2k+3)+2(2k+3) \right]}{6}[/tex][tex]=\frac{(k+1)(k+2)(2k+3)}{6}[/tex]
Deci, conform principiului inducţiei matematice, [tex]\sum\limits_{k=1}^nk^2= \frac{n(n+1)(2n+1)}{6} [/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!