Răspuns :
ΔABC -isoscel
[AB]=[AC]
mas<ABC=mas<ACB
mas<BAC=120 grade => mas<ABC=mas<ACB=(180 -120)/2= 60/2=30 grade
suma masurilor intr-un triunghi este 180 grade, se da masura unghiului <BAC ca fiind de 120 grade, triunghiul dat este isoscel insemnand ca masura unghiurilor de la baza si laturile ce formeaza unghiul de 120 grade sunt egale intre ele.
fie [AD _|_ BC
AD-inaltime =>AD-mediana <=>[BD]=[DC]=[BC]/2= 6/2=3
[AB]=[AC]
se duce inaltimea din A perpendiculara pe [BC],triunghiul este isoscel inseamna ca AD devine si bisectoare si mediana. [AD] fiind mediana imparte latura [BC] in 2 parti egale
ΔADC, mas<D=90
mas<C=30 =>mas<DAC=180-(90+30)=180-120=60
mas<DAC=60
sin<DAC=60=√3/2
sin<DAC=DC/AC =3/AC
√3/2= 3/AC =>AC= 2*3/√3= 6/√3 rationalizam
AC= 6√3/3= 2√3
AD²=AC²-DC²= (2√3)² -3²= 12-9=3 =>AD=√3
b)vom scrie aria triunghiului ΔABC in doua moduri pentru a afla distanta
fie [BM _|_AC
M∈ [AC] =>d(B;AC)=BM
BM-inaltime
A ΔABC= b*h/2= AD*BC/2 =√3 *6/2= 3√3
A ΔABC= b*h/2= BM *AC/2= BM* 2√3/2= BM *√3
3√3=BM*√3 =>BM= 3√3/√3= 3 <=> d(B;AC)=BM=3
[AB]=[AC]
mas<ABC=mas<ACB
mas<BAC=120 grade => mas<ABC=mas<ACB=(180 -120)/2= 60/2=30 grade
suma masurilor intr-un triunghi este 180 grade, se da masura unghiului <BAC ca fiind de 120 grade, triunghiul dat este isoscel insemnand ca masura unghiurilor de la baza si laturile ce formeaza unghiul de 120 grade sunt egale intre ele.
fie [AD _|_ BC
AD-inaltime =>AD-mediana <=>[BD]=[DC]=[BC]/2= 6/2=3
[AB]=[AC]
se duce inaltimea din A perpendiculara pe [BC],triunghiul este isoscel inseamna ca AD devine si bisectoare si mediana. [AD] fiind mediana imparte latura [BC] in 2 parti egale
ΔADC, mas<D=90
mas<C=30 =>mas<DAC=180-(90+30)=180-120=60
mas<DAC=60
sin<DAC=60=√3/2
sin<DAC=DC/AC =3/AC
√3/2= 3/AC =>AC= 2*3/√3= 6/√3 rationalizam
AC= 6√3/3= 2√3
AD²=AC²-DC²= (2√3)² -3²= 12-9=3 =>AD=√3
b)vom scrie aria triunghiului ΔABC in doua moduri pentru a afla distanta
fie [BM _|_AC
M∈ [AC] =>d(B;AC)=BM
BM-inaltime
A ΔABC= b*h/2= AD*BC/2 =√3 *6/2= 3√3
A ΔABC= b*h/2= BM *AC/2= BM* 2√3/2= BM *√3
3√3=BM*√3 =>BM= 3√3/√3= 3 <=> d(B;AC)=BM=3
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!