👤

1)[tex]( \frac{2a}{2a+b} - \frac{ 4a^{2} }{4 a^{2}+4a+ b^{2} } ) : ( \frac{2a}{ 4a^{2}- b^{2} } - \frac{1}{2a-b } ) [/tex] 2)  Demonstrati egalitatile  [tex] \frac{1}{K(K+1)(K+2)} = \frac{1}{2} [ \frac{1}{K(K+1)} - \frac{1}{(K+1)(K+2)} ] [/tex]  = [tex] \frac{1}{K(K+1)(K+2)} [/tex]     ..la cealalta am rezolvat eu -> [tex] \frac{1}{K(K+2)} [/tex]   -> si calculatile Sumele pt  prima -> S1= [tex] \frac{1}{1*2*3 } + \frac{1}{2*3*4 } +...... \frac{1}{98*99*100} [/tex] si la a doua ->S2= [tex] \frac{1}{1*3} + \frac{1}{2*4} + \frac{1}{3*5} +.......+ \frac{1}{98*100} [/tex]

Răspuns :

k , k +1 , k +2  numere consecutive din 1 in  1 
 fie  o parte din ex: 
1 /  k · ( k +1)    =   1 / k    - 1 / ( k+1)       
daca aduci  la acelasi numitor , egalitate  adevarata  
atunci 
1 / k · ( k +1) · ( k +2) = [ 1 / k  - 1 / ( k +1) ]  ·  1 / ( k +2) = 
                = 1 / k  ·  1 / ( k +2)    - 1 / ( k +1) · 1 /( k +2) = 
               =   1 / k · ( k +2)   -  1 / ( k + 1) · ( k +2)  = 
                           ↓                                ↓
 numere consecutive din 2                    din 1 in  1 
                           in2 

folosim acest principiu  pentru numere consecutive  : 
din 1 in 1        1 / k · ( k +1)  =   1 / k    - 1 / ( k +1) 
din 2 in 2         1 / k · ( k +2)  = 1 /2 ·[  1 / k    - 1 / ( k +2)  ] 
din 3 in 3          1 / k · ( k +3 ) = 1 /3 · [  1 / k  -  1 / ( k +3 ) ] 
din 4 in  4          1 / k · ( k +4)  = 1 / 4 · [ 1 / k -   1 / ( k +4) ]    
   = 1 / 2 · [ 1 /k -  1 / ( k +2)  ]   -  [ 1 /( k +1)  - 1 / ( k +2) ] = 
      =  1 / 2·k    -   1 / 2· ( k +2)    - 1 / ( k +1) +  1 / ( k +2)  =
        = 1 / 2 ·k     - 1 / ( k +1)  + 1 / ( k +2)  - 1 / 2· ( k +2) = 
                                                  aducem la acelasi numitor 2
          = 1 / 2·k  - 1  / ( k +1 )   + 1 / 2· ( k +2) 
                 la nivel de produs , folosim aceasta scriere 

pentru acest ex = 1 / 2·k  - 2 / 2·( k+ 1)   + 1 / 2· ( k +2 ) 
            =  [ 1 /2·k   - 1 /2 ·( k +1 ) ]  -  [ 1 /2·( k +1)  - 1 /2 ·( k +2) ] 
             =             1 /2 · 1 / k · ( k +1)    - 1  /2  · 1 / ( k +1) ·( k +2) 


1 /1·2·3 = 1 / 2 ·  [ 1 /1·2  - 1 / 2 ·3 ] 
1 / 2· 3 ·4 = 1 /2  · [ 1 / 2 ·3 - 1 /3 ·4 ] 
1 / 3· 4·5  = 1 /2 · [ 1 / 3·4 - 1 / 5 ·5 ] 
  ......................................... 
 1 / 97·  98 · 99 = 1 /2 ·  [ 1 /97 ·98  - 98 · 99 ] 
 1 / 98 ·99·100 = 1 /2 · [ 1 / 98 ·99  - 1 / 99 ·100 ] 

adunam = suma  = 1 /2 · [ 1 / 2 - 1 / 99 ·100 ]



Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!


Viz Lesson: Alte intrebari