👤

Argumenteaza, in 10 - 15 randuri, incadrarea operei literare "Amintiri din copilarie", de Ion Creanga, intr-un gen literar.
Vei avea in vedere:
- mentionarea a patru caracteristici ale genului literar corespunzator;
- ilustrarea acestora cu exemple extrase din text;
- respectarea structurii tipului de text cerintei formulate;  
- inscrierea in limita spatiului indicat.


Răspuns :

este un bildungsroman (bildungsromanul este romanul devenirii, al cresterii si formarii unui personaj, urmarit in evolutia lui, pe fundalul unor medii sociale diferite, relizand uneori si un tablou al epocii. termenul de 'bildungsroman' vine din germana si inseamna 'roman al unei formari')

amintirile sunt o specie literara epica in proza, in care autorul descrie fapte din propria viata, autobiografice,impresii, intamplari traite, apartinand literaturii memorialistice. in relatarea amintirilor, expunerea se face cu subiectivitate, artistic, fara a urmari cuprinderea intregii vieti. se prezinta cu discontinuitate anumite momente din viata scriitorului.

opera "Amintiri din copilarie" de Ion Creanga are ca tema evocarea vietii satului romanesc din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si anume a satului Humulesti, cu oamenii lui 'gospodari tot unul si unul', mediul in care Nica evolueaza de la copilarie la adolescenta.intamplarile si evenimentele nu sunt relatate intr-o ordine cronologica, ci sunt selectate fapte ce devin momente de referinta in conturarea eroului, a 'copilariei copilului universal'

opera este epica, principalele modalitati de expunere sunt naratiunea si dialogul,iar personajele sunt numeroase si participa in mod diferit la deesfasurarea actiunii.
prin naratiune la persoana 1, Ion Creanga, adult, incepe povestirea amintirilor din propria copilarie, a intamplarilor petrecute cu mult timp in urma intr-un spatiu drag, satul natal Humulesti :'stau cateodata si-mi aduc aminte ce vremi si ce oameni mai erau prin partile noastre, pe cand incepusem si eu, dragalita-doamne, a ma ridica baietas la casa parintilor mei, in satul Humulesti, din targ drept peste apa Neamtului; sat mare si vesel, impartit in trei parti care se tin tot de una: Vatra Satului, Delenii si Bejenii'. asadar, inca de la inceput, naratorul fixeaza locul, satul Humulesti si timpul, varsta fericita a copilariei