👤

Fisa autor petre ispirescu

Răspuns :

830 — In ianuarie se naste la Bucuresti, in mahalaua Pescaria Veche, Petre Ispirescu.
Tatal sau Gheorghe avea o frizerie pe Calea Vacaresti.
Mama, Elena, de origine transilvaneana, era, se pare, o povestitoare neintrecuta.
A mai avut doi frati si o sora.
De la parinti sau de la calfele si clientii tatalui sau, Ispirescu a putut asculta, in copilarie, numeroase creatii populare, mai ales basme.
Din initiativa mamei, Petre este deprins sa scrie si sa citeasca de catre dascalul Nicolai de la biserica Udricani din cartierul lor.
1840 — Petre Ispirescu isi continua studiile la cantorul Lupescu de la biserica Olteni.1843 — Invata "psaltichia" cu profesorul de muzica George Voiculescu de la biserica Domnita Balasa. Canta in fiecare duminica la mesa si castiga astfel lunar, timp de doi ani de zile, cate 10 lei pe luna.
Din pricina lipsurilor materiale, se vede nevoit, la 12 ani, sa isi asigure singur existenta.
1844 — Nereusind sa-si desavarseasca instructia in scoala, dar avid de cat mai multe cunostinte, Ispirescu intra ucenic la tipografia condusa de Zaharia Carcalechi, sperand ca acolo unde se tiparesc cartile se poate studia. Z. Carcalechi edita din 1843 ziarul "Vestitorul romanesc". Aici Ispirescu lucra cate 14 ore pe zi.1848 — Se califica in meseria de tipograf. Devine serios, staruitor si solitar. Patronul ii mareste salariul si responsabilitatile, iar duminicile il invita sa-si petreaca timpul liber in familia sa.1849 — Moare tatal sau, Gheorghe Ispirescu.
Pentru a o distra pe maica sa intristata de doliul recent, Petre invata sa cante la ghitara. Inzestrat cu simt artistic, scrie primele sale versuri.
1853 — Un amic in varsta, medic si un altul negustor, un om retras de afaceri, il invata franceza dandu-i lectii seara dupa lucru.
Cand avea timp scria pe tot felul de hartii si citea tot ce-i cadea in mana.
1854 — Patronul sau ii propune s-o ia in casatorie pe-o nepoata. Petre refuza, paraseste tipografia si se angajeaza la tipografia lui Iosif Copainig. Aici se tiparesc in traducere Atala, Paul si Virgina, Swift, Rousseau, Dumas, Victor Hugo, Cervantes.
Petre continua sa locuiasca impreuna cu mama sa-si isi petreaca duminicile acasa. Depune eforturi sa citeasca Fabulele lui Florian in original.
1858 — Accepta sa imprime, fara a prezenta textul cenzurii, Corespondenla secreta a principelui Vogoride, un text util al unui grup de partizani ai Unirii Principatelor. Politia ii aresteaza pe toti participantii afacerii, inclusiv pe Ispirescu, care petrece trei saptamani in inchisoare, pierzandu-si serviciul si ramanand astfel trei luni fara lucru.
La sfarsitul anului, Vasile Boerescu, participant la Unire si viitor ministru de externe, ii ofera directia unei tipografii mai moderne, care poseda prima presa mecanica din Bucuresti si imprima revista "Nationalul".
1860 — La tipografie Boerescu detine capitalul, iar Ispirescu directia si activitatea.1861 — Decide sa se insoare. Se casatoreste cu Sevastita, fiica lui Dima Petrescu, staroste de cavafi. Au impreuna zece copii.
Isi cumpara o casa pe strada Salciilor. Activitatea sa de tipograf il face sa intre in contact cu scriitorii si cu oamenii timpului sau, I. Ionescu de la Brad, N. Filimon, I. Ghica, D. Bolintineanu.
1862 — Talentul sau se dezvaluie insa in basme, caci limbajul popular ii era mai apropiat si il stapanea ca un adevarat povestitor anonim.
Primele basme, sase la numar, le publica in "Taranul roman" la indemnul lui Nicolae Filimon. Primul apare pe 21 ianuarie, Tinerete fara batranete si viata fara moarte. Urmeaza Praslea cel voinic si merele de aur, Balaurul cel cu sapte capete, Fata de imparat si pescarul, Fiul vanatorului.
In aprilie tipareste prima culegere de basme cu titlul Basme sau snoave populare.
1863 — Vasile Boerescu isi vinde imprimeria lui Cezar Bolliac si Ispirescu ramane fara lucru.
C. A Rosetti, viitor ministru, il invita sa ia directia imprimeriei unde iesea de sub tipar "Romanul", revista partidului liberal, atunci in opozitie.
1864 — Guvernul suprima "Romanul". Ispirescu este din nou fara serviciu.
Impreuna cu Scarlat Walter si Franz Göbl intemeiaza "Tipografia lucratorilor asociati".
Ispirescu conduce personal foaia "Tipograful roman".
1866 — La invitatia lui Ion Ghica, ministrul de interne, accepta sa supravegheze si sa ia directia Imprimeriei de Stat. Demisioneaza peste doi ani.1868 — Ispirescu impreuna cu alti trei asociati, fondeaza "Noua tipografie a Laboratorilor romani". Lucreaza temeinic, dar cheltuielile devin o chestiune complicata.1872 — Apare cea de-a doua serie de basme: Legende sau basmele romanilor. Ghicitori si proverburi.. Cu o prefat a de B. P. Hasdeu.


 Coronita ??
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!


Viz Lesson: Alte intrebari