Răspuns :
1a)3a√2-2a+5b√2-3b=7√2-5
3a√2+5b√2-2a-3b=7√2-5
√2(3a+5b)-2a-3b=-5
Identificam coeficienti si vom obtine sistemul:
[tex] \left \{ {{3a+5b=7=2} \atop {-2a-3b=-5}} \right. [/tex]⇔[tex] \left \{ {{6a+10b=14} \atop {-6a-9b=-15}} \right. [/tex]
Le adunam si vom obtine:
b=-1
3a+5b=7
3a-5=7
3a=12⇒a=4
b)[tex] \frac{1}{1+ \sqrt{2} }+ \frac{1}{ \sqrt{2} + \sqrt{3} } +...+ \frac{1}{ \sqrt{n} + \sqrt{n+1} }=26 \\ \frac{1}{ \sqrt{2}+1 } + \frac{1}{ \sqrt{3}+ \sqrt{2} }+...+ \frac{1}{
\sqrt{n+1} + \sqrt{n} }=26 [/tex]
Rationalizam si obtinem:
√2-1+√3-√2+....+√n+1-√n=26
Vom avea:-1+√n+1=26
√n+1=27
Ridicam la patrat:n+1=729
n=728
3a√2+5b√2-2a-3b=7√2-5
√2(3a+5b)-2a-3b=-5
Identificam coeficienti si vom obtine sistemul:
[tex] \left \{ {{3a+5b=7=2} \atop {-2a-3b=-5}} \right. [/tex]⇔[tex] \left \{ {{6a+10b=14} \atop {-6a-9b=-15}} \right. [/tex]
Le adunam si vom obtine:
b=-1
3a+5b=7
3a-5=7
3a=12⇒a=4
b)[tex] \frac{1}{1+ \sqrt{2} }+ \frac{1}{ \sqrt{2} + \sqrt{3} } +...+ \frac{1}{ \sqrt{n} + \sqrt{n+1} }=26 \\ \frac{1}{ \sqrt{2}+1 } + \frac{1}{ \sqrt{3}+ \sqrt{2} }+...+ \frac{1}{
\sqrt{n+1} + \sqrt{n} }=26 [/tex]
Rationalizam si obtinem:
√2-1+√3-√2+....+√n+1-√n=26
Vom avea:-1+√n+1=26
√n+1=27
Ridicam la patrat:n+1=729
n=728
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!