👤

f(x)=x^2-2(m-1)x+m+5

Aflati m asa incat f(x)> sau = cu 0.

HELP!


Răspuns :

Pentru f : R -> R, f(x)= [tex] x^{2} -2(m-1)x +m+5[/tex]
Avem o functie de gradul 2 adica f(x)=[tex]a x^{2} +bx +c[/tex] iar in cazul nostru avem a=1; b= -2(m-1)  si c= m+5
Si discriminantul notat Δ= [tex] b^{2} -4ac[/tex]
O functie de gradul 2 este mai mare sau egala decat 0 oricare ar fi x∈R daca se indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
1) a>0 Adevarat pentru functia noastra deoarece a=1
2) Δ≤0
Calculam Δ= [tex] [-2(m-1)]^{2} = 4(m-1)^{2}=4(m^{2} -2m +1)= 4m^{2}-8m+4[/tex]

Trebuie aflat m astfel incat Δ≤0
adica [tex]4m^{2}-8m+4 [/tex]
Obtinem asadar o noua functie de gradul 2 cu variabila m, si trebuie aflat pentru ce valori ale lui m functia capata valori mai mici sau egale cu 0.
Calculam noul discriminant notat Δ' al functiei nou obtinute.
Δ'= [tex] (-8)^{2} -4*4*4=64-64=0[/tex]

Radacinile functiei sunt [tex]m_{1} = \frac{8- \sqrt{0} }{2*4} = 1[/tex]
si [tex]m_{2} = \frac{8+ \sqrt{0} }{2*4} = 1[/tex]
Adica are o singura radacina si anume 1.
Functia noua are semnul opus coeficientului lui m (adica -) pana la radacina gasita, si semnul coeficientului lui m (adica +) dupa radacina (exprimarea pana la radacina si dupa radacina inseamna ordinea lor pe abscisa).
Pe noi ne intereseaza ca functia sa fie mai mica sau egala cu 0 adica sa aiba semnul -, si asta se intampla cand m se plimba de la -∞ pana la radacina, adica pana la 1.

Raspunsul final este m∈(-∞,1].
Punem interval inchis la unu deoarece functia poate fi egala si cu 0.