👤

1.De ce o lingurita aflata intr-un pahar cu apa pare ca este franta?
2.De ce pestele din apa pare ca este mai mare?
3.Stelele clipesc?
4.Cum se formeaza curcubeul?
5.Putem face focul cu o bucata de ghiata?
6.Descrieti partile componente ale ochiului uman.


Răspuns :

1. Datorita fenomenului numit refractia luminii.
3.Da , deoarece lumina lor , pana ajunge la noi ,trece prin atmosfera terestra .Straturile acesteia au si temperaturi diferite , deplasandu-se totodata permanent, refractand lumina in mod instabil.Ca rezultat , noi vedem stelele sclipind , vibrand.
4. Curcubeul se formeaza atunci cand lumina Soarelor sufera fenomenele de reflexie , refractie si difuzie , la intalnirea cu picaturile de apa din atmosfera.
5.Da , slefuind bine bucata de gheata respectiva , si lasand-o in razele soarelui. Raza se va refracta pe suprafata aleasa , astfel izbucnind un foc.
6. Pai din punct de vedere fizic ochiul este alcatuit din:
pupila care reprezinta deschiderea din centrul irisului si regleaza fasciculul de lumina ce intra in ochi printr-un proces numit adaptare
cristalinul se comporta ca o lentila convergenta a carei distante focale poate fi modificata printr-un proces numit acomodare.
retina se comporta ca un ecran pe care se formeaza imaginea rasturnata si mai mica decat obiectul ;ramificatiile nervului optic de pe retina transforma aceste imagini in semnale pe care le transporta la creier unde sunt analizate si transformate in imagini drepte si egale cu obiectul , creandu-se astfel senzatia de vaz.