👤

Am nevoie de 2 trasaturi morale ale lui Greuceanu

Răspuns :

Salut !

✿ Personajele își conturează identitatea, fie că are corespondent în lumea reală, fie că este rodul fanteziei, precum în basme sau în scrierile SF.

Basmul consacră un personaj de o mare popularitate, ” un viteaz pe nume Greunceanu ”. „ Luându-și inima în dinți ” și ” încumetându-se pe ajutorul lui Dumnezeu și pe voinicia sa ”, eroul se lansează într-un șir de încercări care nu admit decât două alternative: izbânda sau moartea.

Portretul moral al personajului e realizat în mod indirect, rezultând din faptele și vorbele sale. Ceea ce impresionează în special la acest erou este imensa generozitate care îl conduce în toate acțiunile sale.

Greunceanu este un om din popor, cu credință în Dumnezeu și cu dragoste pentru semenii săi, cărora vrea să le readucă pe cer aștrii dătători de viață, ferecați de zmeii răufăcători.

Acesta știe că răzbunarea zmeoaicelor este iminentă; dând dovadă de agerime și intuiție, el recunoaște în toate ispitele întâlnite pe drum ( părul plin de pere, grădina cu flori și apa limpede ) mâna diabolică a acestora, și le dejoacă intențiile.

Culmea istețimii și a prevederii este dovedită în modul de anihilare a zmeoaicelor bătrâne, muma zmeilor, întrupare monstruoasă a forțelor malefice.

Basmul își dovedește încă o dată valențele educative și moralizatoare, Greunceanu fiind întruparea idealului de integritate morală, în care omenia se împletește cu demnitatea, cinstea și curajul.