👤

Ajutati-ma sa inteleg reactiile chimice,cum se egaleaza si asa mai departe,cu exemple si explicatii.
De exemplu Al+O2 si de ce...etc


Răspuns :

4Al+3O2-2Al2O3
Scrii ecuatia
Al+O2-Al2O3
2 si 3 sunt indicii valentelor pentru ca oxigenul are 2 si Al 3
dupa asta te duci inapoi si incerci sa le egalezi.
Spre exemplu intra 2 de O ies 3
Dintre 2 si 3 cel mai mic multiplu comun este 6 si inmultesti O atat din prima cat si a doua in asa fel incat sa-ti dea 6.
Observi ca pentru asta am pus 3 in fata O2 si 2 In fata Al2O3
Egaland cele doua elemente la aluminiu se observa ca intra 4 atomi de Al si mai adaugam un 2 in fata celuilalt din reactia initala.
Sper ca te-am ajutat!

Pentru început, trebuie clarificat termenul de ''reacție chimică''. O ''reacție''cuprinde două fenomene de ''acție'', de ''acțiune'' simultane și reciproce, termenul ''chimic'' referindu-se la modul de schimbare a structurii și compoziției chimice întrepinse de acestea. 
Valența (numărul de oxidare) este sarcina electrică a unui atom. Sensul atomilor, tendința lor electronică este să-și formeze configurații stabile, de octet (configurația gazelor rare), sau de dublet (configurația heliului). Pentru a o realiza atomul formează cu alți atomi legături ionice (formând compuși ionici: baze, oxizi bazici-metalici si săruri), covalente (molecule) sau metalice.
Electrovalența (în legătura ionică) este valența egală numeric cu numărul electronilor cedați, sau acceptați, iar covalența este egală cu numărul electronilor puși în comun (în legătura covalentă).
Un ion este un atom cu o anumită încărcătură electrică. Un atom are un număr standard de electroni și de protoni (în mod normal, fiind egale, atomul fiindneutru electric). Electronii sunt încărcați negativ, iar protonii pozitiv, astfel se menține un echilibru chimic al atomului tomului. Atunci când numărul acestor particule variază, atomul nu mai este neutru chimic, ci devine ion încărcatpozitiv, cu sarcină electrică pozitivă (ca urmare a donării unui electron), saunegativ (ca urmare a primirii, acceptării a unui electorn). Astfel, numărul e- nu mai este egal cu numărul p+. Cam așa se explică legătura ionică.
EXEMPLU: Formarea sării de bucătărie (NaCL, clorură de sodiu - un cristal ionic). Atomul de clor (Cl) întâlnește atomul de sodiu (Na). Clorul are nevoie de un electron pentru a-și completa stratul de valență (ultimul strat), iar sodiul are un singur electron (electron de valență) pe ultimul strat. Electronul sodiului sare din învelișul electronic al sodiului și ajunge în cel al clorului. Astfel, atomii devin ioni, având loc transferul de care ți-am vorbit mai sus. Aici intervin forțele electrostatice (ce au loc între ionii cu sarcini diferite). Fenomenul acesta are loc la nivelul tuturor atomilor de clor și sodiu, un cristal de sare având miliarde de astfel de grupări de ioni (Na+ si Cl-). De menționat este că gruparea acestor ioni nu este moleculă, nepunându-se electroni în comun între cei doi atomi. 
În schimb, legătura covalentă se realizeaza prin punerea în comun de electroni, atomii formându-și configuratii stabile împărțind electroni.
EXEMPLU: Formarea metanului (CH4, hidrocarbură, subst. organică simplă). Un atom de carbon este înconjurat de patru atomi de hidrogen (care are nevoie de un singur electron pentru a-și forma configurație stabilă) .și își pun în comun particulele electronice. Hidrogenul este constant monovalent și are numărul de oxidare -1, iar carbonul are numărul de oxidare +4, având 4 electroni pe ultimul strat. Această confiurație electronică îi permite atomului să formeze o gamă larga de compuși, fiind coloana vertebrală chimică a substanțelor organice.
Mai exact, în modul cum ți-am explicat au loc reactiile chimice la nivel atomic, molecular. Când substanțele reactionează, schimbările vizibile au loc ca urmare a interacțiunilor lor elementare.

4Al + 3O2= 2Al2O3
De egalat, egalez după principiul că trebuie să intre în reacție un număr de atomi, egal cu cel care iese
Egalarea decurge în modul următor:
Al + O2= Al2O3 (oxigenul are valența 2, aluminiul are valenta 3)
2Al + O2= Al2O3
2Al + 3O2= 2Al2O3 (2 x 3 = 6)
4Al + 3O2= 2Al2O3