👤

Comparatie intre schita, nuvela si povestire.
Descrietio in multe randuri, daca doriti ca sa va nominalizez raspunsul ca cel mai bun.


Răspuns :

   In primul rand schita este o opera epica cu un caracter moralizator, de dimensiuni
mici si care are putine personaje.In acest fel de text ideea principala este ironizarea unui pesonaj ,in general cel principal.
Desfasurarea evenimentelor se fac la persoana a III a.
   In al doilea rand nuvela este tot o opera epica dar cu dimensiuni medii, unde are la baza o actiune bazata pe un conflic care este sustinut de personajul principal.Verbele si pronumele sunt folosite tot la persoana a IIIa.Se intalnesc indicii spatio-temporali.Naratiunea se face intr-o ordine bine stabilita.Personaje sunt mai multe in comparatie cu schita.
I  n al treilea rand povestirea este o opera epica ce are dimensiuni intre schita si roman.Aici accentul se pune mai putin pe personaje si mai mult pe desfasurarea intamplarilor si pe momentele subiectului.
Povestirea este de mai multe feluiri;povestire romantica,in rama,fantastica.
In concluzie din cele relatate mai sus se face diferenta vadita intre cele trei specii literare

  Schita, nuvela si povestirea. Toate trei elemente fac parte in opera epica. Printre ele exista numeroase diferente. In primul rand, luand ca criteriul ce tine de dimensiunea operelor, vom observa ca diimensiunea schitei este mult mai mica decat cea a povestirii, insa povestirea are dimensiuni mai mici decat nuvela. Un alt criteriu dupa care sa le comparam, ar fi interesul, care la povestire se manifesta nu atat fata de personaj, cat mai ales fata de situatia narata, cam asemanator cu nuvela, insa diferit de schita. Numarul personajelor din schite este foarte redus, facand comparatie cu povestirea si nuvela, dar si intre ele exista o diferentiere de personaje. In povestire, timpul evenimentelor mereu tune de trecut, insa la schita ar putea atat prezent, cat si trecut. In nuvela, subiectul este verosimil, comparativ cu celelalte. Un criteriu important este numarul persoanei de la care se relateaza opera, care la povestire, este, de regula, de la persoana intai, la nuvela chiar si de la persoana a treia, dar si intaia, iar la schita este asemanator cu nuvela.