Răspuns :
ad²+dc²=ac²
24²+(8√3)²=ac²
576+192=ac²
ac²=768⇒ac=√768⇒ac=16√3
de perpendicular ac
aplic teorema catetei in Δdac
dc²=ac×ec
(8√3)²=16√3×ec
192=16√3×ec⇒ec=192/16√3⇒ec=13/√3⇒ec=12√3/3⇒ec=4√3
aplic teorema inaltimii in Δdac
ed²=ec×ae
ae=ac-ec⇒ae=16√3-4√3⇒ae=12√3 din ultimele doua ⇒
ed²=4√3×12√3
ed²=4×12×3
ed²=144⇒ed=√144⇒ed=12
in Δfcd
ec=4√3 si ecperpendicular df
de=12
teorema inaltimii si din toate trei ⇒
ec²=de×ef
(4√3)²=12×ef
48=12×ef⇒ef=48/12⇒ef=4
df=de+ef
df=12+4
df=16
pitagora: dc²+fc²=df²
fc²=df²-dc²
fc²=16²-(8√3)²
fc²=256-192
fc²=64⇒fc=√64⇒fc=8
arie cef=ce×ef/2=4√3×4/2=8√3
arie dec=de×ec/2=12×4√3/2=24√3
arie cef/arie dec=8√3/24√3=8/24=1/3
24²+(8√3)²=ac²
576+192=ac²
ac²=768⇒ac=√768⇒ac=16√3
de perpendicular ac
aplic teorema catetei in Δdac
dc²=ac×ec
(8√3)²=16√3×ec
192=16√3×ec⇒ec=192/16√3⇒ec=13/√3⇒ec=12√3/3⇒ec=4√3
aplic teorema inaltimii in Δdac
ed²=ec×ae
ae=ac-ec⇒ae=16√3-4√3⇒ae=12√3 din ultimele doua ⇒
ed²=4√3×12√3
ed²=4×12×3
ed²=144⇒ed=√144⇒ed=12
in Δfcd
ec=4√3 si ecperpendicular df
de=12
teorema inaltimii si din toate trei ⇒
ec²=de×ef
(4√3)²=12×ef
48=12×ef⇒ef=48/12⇒ef=4
df=de+ef
df=12+4
df=16
pitagora: dc²+fc²=df²
fc²=df²-dc²
fc²=16²-(8√3)²
fc²=256-192
fc²=64⇒fc=√64⇒fc=8
arie cef=ce×ef/2=4√3×4/2=8√3
arie dec=de×ec/2=12×4√3/2=24√3
arie cef/arie dec=8√3/24√3=8/24=1/3
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!