Răspuns :
Cu ocazia Paştelui, băieţii udă cu parfum fetele în timp ce recită poezioare haioase scrise special pentru această ocazie. Pe vremuri se folosea o găleată cu apă rece, pentru a avea un rezultat garantat. Parte a sărbătorilor pascale (şi preferată de copii) este vopsirea ouălor. În unele regiuni vopsirea ouălor a devenit o adevărată artă, unii au mers chiar mai departe, decorând ouăle cu potcoave minuscule.
Prin foarte multe zone ale tarii cu concentrare mai mare de etnici maghiari Pastele mai este numit 'Ocolirea', deoarece cu ocazia acestei sarbatori oamenii au obiceiul sa ocoleasca biserica cantand psalmi si cantece religioase. Dupa ocolirea bisericii tinerii se duc sa curete izvoarele de urmele lasate de iarna.Flacaii, mai ales cei in zona Praidului, impodobesc ramuri de brad cu oua vopsite, panglici colorate si pun aceasta ramura pe poarta iubitei.Prin unele zone ramura este sfintita la biserica si este pastrata in casa tot anul.Un alt obicei din prima zi de Pasti este cel al 'stropitului fetelor' de catre feciorii care le curteaza.Tinerii pun ramuri de 'matisor' la portile caselor in care locuiesc fete de maritat cu o zi inaintea stropirii.Daca in ziua stropirii ramura nu este la locul ei, flacaul nu intra pentru stropit.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!