Răspuns :
Salut!
"Replicas", apărut în 2018, este un film științifico-fantastic american, regizat de Jeffrey Nachmanoff, despre întâmplarea din viața unui neurolog care încalcă legea și etica pentru a-și readuce la viață membrii familiei, prin clonare, după ce aceștia mor într-un teribil accident de mașină, chiar sub privirile lui neputincioase
În opinia mea, filmul este o poveste extrem de puternică din punct de vedere emoțional, care are o dimensiune deosebit de umană, atincându-ne tot ceea ce ne face ființe umane, sufletul.
Chiar din primele secvențe ale filmului, întrebarea retorică a Monei, soția omului de știință: " -Suntem doar căi neuronale, semnale electrice și chimie? " (11:07), semnaleză convingerile ei cu privire la ideea de ființă-om-sentimente, dar și faptul că nu este de acord cu ideea clonării, desprinsă din următoarea replică: "Cred în tine, dar nu îmi place încotro unde se îndreaptă lucrurile". Cu toate acestea, neurologul Will Foster, personajul principal, disperat să-și readucă familia la viață după teribililul accident, nu ține cont de convingerile soției și, împreună cu omul de știință Ed Whittle, clonează în mod secret trupurile și le creează replici. O încălcarea a eticii este chiar acest fapt, trecerea peste dorința soției de a nu fi clonată, încălcarea dreptului ei la moarte și, în plus, punerea în pericol a demnității și unicității viitoarei clone.
Pe lânga acest fapt, dăndu-și seama de implicațiile care vor urma, avănd în vedere că Zoe, fiica cea mică, nu a putut fi clonată, neurologul își alocă puterea de a o șterge din memoria familiei clonate, ea nemaiexistând nici măcar în amintiri, chiar dacă el însuși afirmă că: "Suntem suma lucrurilor care ni se întâmplă. "(11:06), din punct de verdere etic putând fi privit ca un gest crud de profanare a creierului celor clonați, a amintirilor lor, și a copilului Zoe.
Chiar dacă finalul filmului este unul fericit, visul îndrăzneț al omului de a se juca de-a Dumnezeu poate avea urmări catastrofale produse în sufletul omului, dar și asupra întregii omeniri, după cum afirmă acum oamenii de știință.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!