Răspuns :
x= timpul în care umple bazinul primul robinet dacă curge singur; (în minute)
y= timpul în care umple bazinul al doilea robinet dacă curge singur; (în minute)
z= timpul în care umple bazinul al treilea robinet dacă curge singur; (în minute)
C=capacitatea bazinului (în litri)
Debitul unui robinet este (cantitatea de apă - în litri - ce curge în unitatea de timp minut).
Debitul primului robinet este:
[tex]D_I=\dfrac{C}{x}\ \ l/min[/tex]
[tex]D_{II}=\dfrac Cy\ \ l/min[/tex]
[tex]D_{III}=\dfrac{C}{z}\ \ l/min[/tex]
Într-un anumit număr N de minute, printr-un robinet curg N·D litri de apă, unde D este debitul său. Deci:
[tex]144\left(\dfrac Cx+\dfrac Cy\right)=C;[/tex]
[tex]180\left(\dfrac Cx+\dfrac Cz\right)=C;[/tex] (1)
[tex]240\left(\dfrac Cy+\dfrac Cz\right)=C[/tex]
Facem notațiile: [tex]\dfrac1x=a;\ \ \dfrac1y=b;\ \ \dfrac1z=c[/tex], împărțim fiecare ecuație la C și obținem ecuațiile:
[tex]144(a+b)=1;[/tex]
[tex]180(a+c)=1; [/tex]
[tex]240(b+c)=1[/tex], din care obținem:
[tex]a+b=\dfrac{1}{144};[/tex]
[tex]a+c=\dfrac{1}{180};[/tex] (2)
[tex]b+c=\dfrac{1}{240}[/tex]
Adunăm ultimele trei ecuații, apoi împărțim ecuația obținută la 2 și obținem:
[tex]a+b+c=\dfrac{1}{120} [/tex] (3)
Înlocuim pe rând câte o ecuație din (2) în (3) și obținem:[tex] c=\dfrac{1}{720};\ \ b=\dfrac{1}{360};\ \ a=\dfrac{1}{140}[/tex]
Și revenind la notația inițială avem:
[tex]x=140\ min=2 h\ 20\ min[/tex]
[tex]y=360\ min=6\ h[/tex]
[tex]z=720\ min=12\ h[/tex]
y= timpul în care umple bazinul al doilea robinet dacă curge singur; (în minute)
z= timpul în care umple bazinul al treilea robinet dacă curge singur; (în minute)
C=capacitatea bazinului (în litri)
Debitul unui robinet este (cantitatea de apă - în litri - ce curge în unitatea de timp minut).
Debitul primului robinet este:
[tex]D_I=\dfrac{C}{x}\ \ l/min[/tex]
[tex]D_{II}=\dfrac Cy\ \ l/min[/tex]
[tex]D_{III}=\dfrac{C}{z}\ \ l/min[/tex]
Într-un anumit număr N de minute, printr-un robinet curg N·D litri de apă, unde D este debitul său. Deci:
[tex]144\left(\dfrac Cx+\dfrac Cy\right)=C;[/tex]
[tex]180\left(\dfrac Cx+\dfrac Cz\right)=C;[/tex] (1)
[tex]240\left(\dfrac Cy+\dfrac Cz\right)=C[/tex]
Facem notațiile: [tex]\dfrac1x=a;\ \ \dfrac1y=b;\ \ \dfrac1z=c[/tex], împărțim fiecare ecuație la C și obținem ecuațiile:
[tex]144(a+b)=1;[/tex]
[tex]180(a+c)=1; [/tex]
[tex]240(b+c)=1[/tex], din care obținem:
[tex]a+b=\dfrac{1}{144};[/tex]
[tex]a+c=\dfrac{1}{180};[/tex] (2)
[tex]b+c=\dfrac{1}{240}[/tex]
Adunăm ultimele trei ecuații, apoi împărțim ecuația obținută la 2 și obținem:
[tex]a+b+c=\dfrac{1}{120} [/tex] (3)
Înlocuim pe rând câte o ecuație din (2) în (3) și obținem:[tex] c=\dfrac{1}{720};\ \ b=\dfrac{1}{360};\ \ a=\dfrac{1}{140}[/tex]
Și revenind la notația inițială avem:
[tex]x=140\ min=2 h\ 20\ min[/tex]
[tex]y=360\ min=6\ h[/tex]
[tex]z=720\ min=12\ h[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!