Răspuns :
Fabulă este u specie literară a genului epic prin care se critică cu scop educativ și prin mijloace alegorice defectele omenești prin intermediul necuvântătoarelor. "Boul și Vițelul", de Grigore Alexandrescu, deși sub forma unui poem epic, este structurată în două părți specifice fabulei: narațiunea cu cele trei componente, acțiunea, care este scurtă și concisa, personajele, "un bou ca toți boii" și un vițel, și naratorul, dar și morala din care Vițelul trebuie să tragă niște învățăminte când este aruncat pe scări de servitorul 'unchiului său bogat', Boul. Defectele umane reflectate sunt : snobismul, prostia, îngâmfarea celor care își schimbă statutul social și uită de prieteni sau de rude ("Mergi de-l dă pe scară/N-am eu așa rude și nici nu voi să stiu"). În mod indirect, Boul este caracterizat ca un parvenit în "cireada" lui, iar Vițelul este ruda superficială, modestă, dar perseverenta în urmărirea scopului care își dorește ceva mai mult de la viață, adică "nițel fân", fără a face ceva deosebit pentru această dorință. Naratorul ca un fin și discret observator ne indică faptul ca Vițelul dorește să profite de bunăstarea unchiului său.
Învățămintele sau morala fabulei sunt adresate cititorului care, citind aceasta satiră a secolului al XIX-lea, observă cinismul și influenta negativă a banilor în viata oamenilor.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!