👤

Desparte frazele in propozitii si specufica felul subordonatelor:

"As fi vrut sa-i pun din nou in vedere ca nu trebuie sa intre si sa ramana la mine cand nu sunt acasa, dar mi s-a parut ca mania mea i-ar sfarama nervii, cand l-ar deprima ca o insulta nemeritata."
"Si dupa ce-am spus ce durere am, a strigat spre odai s-a venit dintr-acolo un ostean batran care m-a dus indat intr-o camaruta din launtrul curtii, unde mi-a iesit inainte un ofiter tinerel si subtirel, imbracat numa-n fireturi si-n aur..." HAIDETI MA! VA ROG FRUMOS!!


Răspuns :

As fi vrut 1\ sa-i pun din nou in vedere\2 ca nu trebuie3\ sa intre 4\ si sa ramana la mine5\ cand nu sunt acasa,6\dar mi s-a parut1\ ca mania mea i-ar sfarma nervii7\, ca l-ar deprima ca o insula nemeritata.8\
P1=principala,suficienta, afirmativa,enuntiativa,regenta P2P2=Completiva directa(raspunde la intrebarea "ce?" ...ce as fi vrut?..sa-i pun in vedere...) subordonata predicatului nominal expr prin vb copulativ + N.P (nume predicativ) introdusa de conjunctia simpla subordonatoare "sa"P3=C.I.(completiva indirecta) subordonata predicatului verbal "sa pun", introdusa de conjunctia simpla coordonatoare "ca".P4= C D. subordonata verbului nepersonal si nepredicativ (nu trebuie)dinP3 , introdusa prin conjunctia simpla subordonatoare"sa"P5=Subiectiva, subordonata verbului impersonal si neprwedicativ" nu trebuie" din P3,se afla in relatie de coordonare copulativa cu P 4.P6=subiectiva, subordonata vb pred. sa ramana din p 5, inrodusa prin prepozitia simpla cand.sper ca acum stii cum sa faci ...continua-le tu pe ultimele doua, ca sa intelegi mai bine.ok?