Răspuns :
Ieri noapte, paznicii unui muzeu din Paris au constatat cu surpindere că sunetul care se auzea foarte clar dintr-o sala de expoziție era sforăitul unui hoț. Îmbracat în chip de ingrijitor, el s-a ascuns înainte de închidere într-un dulap înalt de doi metri. Când lumina s-a stins, a ieșit fără a face zgomot și a mers pășind în vârful degetelor spre un tablou pe care l-a scos din rama. Obosit, hoțul s-a așezat pe o bancă și a adormit asemenea unui copil nevinovat. Așa l-au găsit paznicii, care au fost mai surprinși decât el de aceasta prezență neașteptată.
- cu surprindere - f.s. circumstanțial de mod exprimat prin substantiv comun, nr. singular, genul feminin, cazul acuzativ, nearticulat, precedat de prepoziția simplă ”cu”. (cum au constatat?)
- foarte clar - f.s. circumstanțial de mod exprimat prin adverb de mod, gradul superlativ absolut. (cum se auzea?);
- în chip de ingrijitor - f.s. circumstanțial de mod exprimat prin substantiv comun, numărul singular, genul masculin, cazul acuzativ, nearticulat, precedat de locuțiunea adverbială ”în chip de”. (îmbrăcat în ce chip?);
- fără a face - f.s. circumstanțial de mod exprimat prin verb la modul infinitiv precedat de prepoziția simplă ”fără”. (în ce mod a ieșit?);
- pășind - f.s. circumstanțial de mod exprimat prin verb la modul gerunziu. (în ce mod a mers?);
- asemenea unui copil - f.s. circumstanțial de mod comparativ exprimat prin substantiv comun, numarul sinngular, genul masculin, cazul dativ, articulat cu articolul nehotărît ”unui”, preccedat de prepoziția specifică dativului ”asemenea”. (cum a adormit?);
- așa - f.s. circumstanțial de mod exprimat prin adverb de mod gradul pozitiv. (cum l-au găsit?)
- decât el - f.s. circumstanțial de mod comparativ exprimat prin pronume personal, persoana a III-a, nr. singular, genul masculin, cazul acuzativ., precedat de adverb de mod comparativ cu valoare de prepoziție cu acuzativul.
*f.s. = funcție sintactică
*** Circumstanţialul de mod este partea secundară de propoziție care arată modul în care se desfășoară sau se prezintă o acțiune, o stare, o caracteristică.
Răspunde la întrebările: cum?, în ce fel?, în ce mod?, în ce chip? cât?, cât de?.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!