Răspuns :
EDIT: Am atasat si o poza care arata toate fortele de interactiune.
Datele:
[tex]m_1=1kg\\ m_2=2kg\\ F=100N\\ \mu=0.25[/tex]
Aleg sistemul de referinta legat de pamant.
Avem nevoie sa aflam fortele de frecare, prin urmare scriem ecuatiile echilibrului fortelor pe verticala (axa Oy):
[tex]G_1=N_1 \ \ \ \Rightarrow \ \ \ N_1=m_1g. \\ G_2=N_2 \ \ \ \Rightarrow \ \ \ N_2=m_2g.[/tex]
Acum avem fortele de frecare:
[tex]F_{f1}=\mu N_1=\mu m_1g \\ F_{f2}=\mu N_2=\mu m_2g[/tex].
Scriem ecuatiile pentru directia orizontala, tinand cont ca cele doua corpuri au aceeasi acceleratie (evident).
In primul rand, scriem ecuatia pentru corpul 1:
[tex]F-T-F_{f1}=m_1a[/tex]
Iar apoi ecuatia pentru corpul 2:
[tex]T-F_{f2}=m_2a[/tex]
Din aceste 2 ecuatii formam un sistem, in care necunoscutele sunt [tex]T[/tex] si [tex]a[/tex].
Ca sa aflam acceleratia, aduman cele 2 ecuatii membru cu membru:
[tex]F-F_{f1}-F_{f2}=(m_1+m_2)a \\ \\ \Rightarrow a=\dfrac{F-\mu g(m_1+m_2)}{m_1+m_2}.[/tex]
Acum, inlocuim cceleratia in a doua ecuatie, si aflam tensiunea:
[tex]T-F_{f2}=m_2\cdot\dfrac{F-\mu g(m_1+m_2)}{m_1+m_2}\\ \\ \\ \Rightarrow T=\mu m_2g+m_2\cdot\dfrac{F-\mu g(m_1+m_2)}{m_1+m_2}=...[/tex]
Aceasta expresie se mai poate aranja daca vrei sa arate mai frumos....
Datele:
[tex]m_1=1kg\\ m_2=2kg\\ F=100N\\ \mu=0.25[/tex]
Aleg sistemul de referinta legat de pamant.
Avem nevoie sa aflam fortele de frecare, prin urmare scriem ecuatiile echilibrului fortelor pe verticala (axa Oy):
[tex]G_1=N_1 \ \ \ \Rightarrow \ \ \ N_1=m_1g. \\ G_2=N_2 \ \ \ \Rightarrow \ \ \ N_2=m_2g.[/tex]
Acum avem fortele de frecare:
[tex]F_{f1}=\mu N_1=\mu m_1g \\ F_{f2}=\mu N_2=\mu m_2g[/tex].
Scriem ecuatiile pentru directia orizontala, tinand cont ca cele doua corpuri au aceeasi acceleratie (evident).
In primul rand, scriem ecuatia pentru corpul 1:
[tex]F-T-F_{f1}=m_1a[/tex]
Iar apoi ecuatia pentru corpul 2:
[tex]T-F_{f2}=m_2a[/tex]
Din aceste 2 ecuatii formam un sistem, in care necunoscutele sunt [tex]T[/tex] si [tex]a[/tex].
Ca sa aflam acceleratia, aduman cele 2 ecuatii membru cu membru:
[tex]F-F_{f1}-F_{f2}=(m_1+m_2)a \\ \\ \Rightarrow a=\dfrac{F-\mu g(m_1+m_2)}{m_1+m_2}.[/tex]
Acum, inlocuim cceleratia in a doua ecuatie, si aflam tensiunea:
[tex]T-F_{f2}=m_2\cdot\dfrac{F-\mu g(m_1+m_2)}{m_1+m_2}\\ \\ \\ \Rightarrow T=\mu m_2g+m_2\cdot\dfrac{F-\mu g(m_1+m_2)}{m_1+m_2}=...[/tex]
Aceasta expresie se mai poate aranja daca vrei sa arate mai frumos....
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Fizică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!