Răspuns :
Povestire "Bunicul" de Barbu Ștefănescu Delavrancea.
╔════════✵
Bună!
╚════════✵
╔════════✵
Răspuns:
╚════════✵
Bunicul stă pe prispă și se gândește. Privește și numără florile care cad din salcâmi. Părul lui creț este alb precum niște ciorchini de flori albe, iar sprâncenele, mustățile și barba par ninse de mulți ani mulți și grei. Ochii bunicului sunt blânzi și mângâietori.
Un băiat și o fetiță intră pe poartă și îi sărută mâinile bunicului. Fetița îl întreabă pe bunic de ce zboară păsările, iar el îi spune că au aripi și de aceea zboară. Fetița a întrebat de ce rațele nu zboară, iar băiatul îi spune că ele zboară pe jos. Bunicul îi îmbrățișează pe nepoți și îi privește cu dragoste. Copiii întreabă unde se duc cocorii și rândunelele, iar bunicul le răspunde că se duc în țara cocorilor și în țara rândunelelor. Băiatul spune că își dorește apripi ca să zboare. Fetița îi cere o presură și un sticlete. Se înțeleg ce să primească fiecare din văzduh: două pentru fiecare copil și una pentru bătrân.
Bunicul îi pune pe genunchi și îi joacă, cântându-le. Mama lor iese din casă și îi sugerează bătrânului să nu-i mai alinte atât de mult. Bătrânul îi răspunde zicând că trebuie lăsați copiii să vină la el. Femeia intră în casă și bătrânul îi sărută pe creștet pe amândoi copii.
Copiii au ajuns să își împartă bunicul, fiecare luându-și o jumătate din fața bătrânului care le aparținea lor. Ei se contrazic, zicând că partea fiecăruia este mai frumoasă. Băiatul s-a înfuriat și a lovit cu palma partea fetei și fata a făcut la fel. Apoi, amândoi au sărutat partea lor de obraz înroșit. Mama lor vine iar și îi mustră.
Bunicul zâmbește fericit și spune, din nou, că trebuie lăsați copiii să vină la el.
╔════════✵
Explicație:
╚════════✵
- POVESTIREA este o prezentare mai largă a conținutului unei opere literare sau unui fragment de text.
*Caracteristici:
➤Se prezintă în ordine cronologică faptele și acțiunile.
➤Detaliile pot fi păstrate.
➤Se bazează pe planul de idei principale și secundare.
➤Are o întindere mai mare decât rezumatul.
➤Nu sunt prezentate date despre autor sau operă.
➤Nu se folosesc citate din text.
➤Povestirea se realizează doar la persoana a III-a și dialogul este transformat din vorbire directă, în vorbire indirectă.
➤Nu acordăm opiniile personale despre text.
➤Povestirea trebuie să fie mai amănunțită decât un rezumat, cel din urmă fiind bazat doar pe faptele principale, fără amănunte.
➤Verbele pot fi la indicativ prezent, imperfect sau perfect compus.
➤Se pot folosi verbe la gerunziu, dar acestea nu trebuie să fie folosite în exces.
╔════════✵
Succes!
╚════════✵
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!