Răspuns :
a) [tex] \frac{x}{y} = \frac{2}{7} [/tex]
si y-x=50, adica
y=x+50
Folosim proprietatile proportiilor:
[tex] \frac{x}{y-x} = \frac{2}{7-2} [/tex]
[tex] \frac{x}{50} = \frac{2}{5} [/tex]
x=[tex] \frac{2*50}{5} [/tex]
x=20
y=20+50=70
b)1) [tex] \frac{x}{3} = \frac{5}{1} [/tex]
x=3*5=15
2) 0,(3)=[tex] \frac{3}{9} [/tex]=[tex] \frac{1}{3} [/tex]
0,(2)=[tex] \frac{2}{9} [/tex] deci:
[tex] \frac{0,(3)}{x} = \frac{2}{0,(2)} [/tex] este echivalent cu:
[tex] \frac{ \frac{1}{3} }{x} = \frac{2}{ \frac{2}{9} } [/tex] adica:
[tex] \frac{1}{3x} [/tex]=[tex] \frac{9}{1} [/tex] de unde:
x=[tex] \frac{1}{27} [/tex]
3) Daca ecuatia corecta este:
[tex] \frac{x}{0,5} = \frac{1}{ \frac{2}{3} } [/tex] atunci avem:
[tex] \frac{x}{ \frac{5}{10} } = \frac{3}{2} [/tex], adica:
[tex] \frac{x}{ \frac{1}{2} } = \frac{3}{2} [/tex] care inseamna:
[tex] \frac{2x}{1} = \frac{3}{2} [/tex], deci:
x=[tex] \frac{3}{4} [/tex]
sau: Daca ecuatia este:
[tex] \frac{x}{0,5} = \frac{ \frac{1}{2} }{3} [/tex] atunci avem:
[tex] \frac{x}{ \frac{1}{2} } = \frac{1}{6} [/tex] care inseamna:
[tex] \frac{2x}{1} = \frac{1}{6} [/tex], deci:
x=[tex] \frac{1}{12} [/tex]
si y-x=50, adica
y=x+50
Folosim proprietatile proportiilor:
[tex] \frac{x}{y-x} = \frac{2}{7-2} [/tex]
[tex] \frac{x}{50} = \frac{2}{5} [/tex]
x=[tex] \frac{2*50}{5} [/tex]
x=20
y=20+50=70
b)1) [tex] \frac{x}{3} = \frac{5}{1} [/tex]
x=3*5=15
2) 0,(3)=[tex] \frac{3}{9} [/tex]=[tex] \frac{1}{3} [/tex]
0,(2)=[tex] \frac{2}{9} [/tex] deci:
[tex] \frac{0,(3)}{x} = \frac{2}{0,(2)} [/tex] este echivalent cu:
[tex] \frac{ \frac{1}{3} }{x} = \frac{2}{ \frac{2}{9} } [/tex] adica:
[tex] \frac{1}{3x} [/tex]=[tex] \frac{9}{1} [/tex] de unde:
x=[tex] \frac{1}{27} [/tex]
3) Daca ecuatia corecta este:
[tex] \frac{x}{0,5} = \frac{1}{ \frac{2}{3} } [/tex] atunci avem:
[tex] \frac{x}{ \frac{5}{10} } = \frac{3}{2} [/tex], adica:
[tex] \frac{x}{ \frac{1}{2} } = \frac{3}{2} [/tex] care inseamna:
[tex] \frac{2x}{1} = \frac{3}{2} [/tex], deci:
x=[tex] \frac{3}{4} [/tex]
sau: Daca ecuatia este:
[tex] \frac{x}{0,5} = \frac{ \frac{1}{2} }{3} [/tex] atunci avem:
[tex] \frac{x}{ \frac{1}{2} } = \frac{1}{6} [/tex] care inseamna:
[tex] \frac{2x}{1} = \frac{1}{6} [/tex], deci:
x=[tex] \frac{1}{12} [/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!