👤

Comentați titlul poeziei "primăvara" de Magda Isanos.

Răspuns :

"Primăvara", de Magda Isanos - semnificaţia titlului

Titlul, element paratextual, se află în strânsă legătură cu universul configurat de autor, anticipând tema sau ideea poetică centrală a poeziei, sentimentul predominant sau elemente ale cadrului descris.

Titlul "Primăvara" este alcătuit dintr-un substantiv comun, care anticipează elemente ale cadrului natural, un peisaj de primăvară.

După părerea mea, titlul are o evidentă legătură cu textul din mai multe motive. În primul rând, în discursul liric se regăsesc detalii care susţin semnificaţia titlului. Tema poeziei este natura contemplată la vreme de primăvară, iar poetul îşi exprimă admiraţia faţă de cadrul descris: "Soseşte de-acum Primavara,  / Să bucure lumea pustie".

În al doilea rând, imaginarul poetic alcătuieşte o prelungire a semnificaţiilor titlului. Astfel, prin imaginile vizuale ("sub cerul de-un pal ivoriu") şi olfactive ("un aer călduţ, parfumat"), create cu ajutorul figurilor de stil, poetul îşi exprimă veselia faţă de revenirea la viaţă a naturii odată cu sosirea primăverii. Epitetul cromatic "pal ivoriu", personificarea "pârâul umflat / Aleargă sălbatec şi viu", metafora "sărutarea / Trimisă pe-o rază de soare" amplifică starea de beatitudine a eului liric contemplativ, elementele naturii descrise pe timp de primăvară căpătând însuşiri omeneşti.

În concluzie, titlul "Primăvara" sintetizează sentimentul de fericire transmis de poet în creaţia sa, având o evidentă legătură cu textul.