Răspuns :
- Constituția României reprezintă legea fundamentală a statului, care reglementează modul de organizare statală, drepturile, obligațiile și libertățile cetățenilor, precum și organele de stat.
- Aceasta este foarte importantă deoarece este mai presus decât toate celelalte legi, putând fi revizuită DOAR prin acordul cetățenilor exercitat prin validarea unui referendum.
- Astfel, Constituția este lege fundamentală și concentrează în conținutul ei aspecte importante privind suveranitatea, teritoriul, principiul separării și egalității puterilor în stat, atribuțiile Parlamentului, Guvernului, Președintelui, Avocatului Poporului, a Organelor de stat, rapoartele dintre aceste elemente, drepturiel fundamentale ale cetăţenilor și multe altele.
- România este o republică democrată, iar democrația reprezintă un regim politic care are la bază suveranitatea poporului, provenind din Greacă și literal însemnând conducerea de către popor.
- Aşadar, Constituţia României are rolul de a asigura ordinea în stat şi că voința cetățenilor se înfăptuiește/realizează. Conform Articolului 2, aliniatul (1) din Constituția României:
"Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum."
Poporul român are dreptul exclusiv de a-și alege organele reprezentative prin:
- -alegeri și referendum prin care este exercitat dreptul la votul universal, secret, liber și egal.
- Are, de asemenea, rolul de integra în conţinutul său drepturile fundamentale şi obligaţiile cetăţenilor.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Studii sociale. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!