a) 5a=6b
Impartim ambii membri prin 5b:
[tex] \frac{5a}{5b} = \frac{6b}5b} [/tex]
Observam ca fractia din stanga se simplifica prin 5, iar cea din dreapta se simplifica prin b, deci:
[tex] \frac{a}{b} = \frac{6}5} [/tex]
b) a+b=1
[tex] \frac{2a}{5} = \frac{3b}{7} [/tex], deci
14a=15b, de unde:
b=[tex] \frac{14a}{15} [/tex] si inlocuim in prima relatie:
a+[tex] \frac{14a}{15} [/tex]=1 inmultim ambii membri cu 15 ca sa scapam de numitor:
15a+14a=15
29a=15
a=[tex] \frac{15}{29} [/tex] si inlocuind in prima relatie obtinem:
b=1 - [tex] \frac{15}{29} [/tex]
b=[tex] \frac{14}{29} [/tex]