Răspuns :
Salut !
Cerință: Redactează o compunere de minim 150 de cuvinte în care să motivezi apartenența la specie a pastelului ” Pastel ” de George Coșbuc.
Definiție:
Pastelul este specia genului liric în versuri, în care este descris un tablou din natură, în culori calde, față de care sunt exprimate impresii și sentimente ale autorului.
Trăsături:
- este specie a genului liric:
- eul liric apare în ipostaza de contemplator al naturii;
- textul este scris în versuri;
- este o descriere artistică a unui peisaj surprins într-un anumit anotimp sau moment al zilei;
- se caracterizează prin apariția a numeroase substantive și adjective, mai puțin verbe;
- creionarea tabloului este realizată în culori calde;
- se remarcă prezența figurilor de stil și a imaginilor artistice;
- sunt exprimate impresiile, sentimentele autorului în legătură cu peisajul descris
Termenul de pastel a fost utilizat în artele plastice, unde denumea o pictură pe tema naturii, realizată în culori pale, calde.
Vasile Alecsandri este considerat creatorul pastelului în literatura română, prin intermediul ciclului de poezii intitulat: ” Pasteluri ”. Temele pe care acesta le abordează sunt:
- succesiunea anotimpurilor ( ” Iarna ”; ” Gerul ”; ” Oaspeții primăverii ” )
- muncile agricole ( ” Plugurile ”; ” Secerișul ”; ” Sămănătorii ” );
- peisajul natal de la Mircești ( ” Serile de la Mircești ”; Lunca din Mircești ” );
- peisaje exotice ( ” Pastel chinez ”; ” Mandarinul ” );
Argumentare:
În opinia mea, poezia ” Pastel ” scrisă de G. Coșbuc este un pastel, deoarece este o specie a genului liric în versuri, în care este descris un tablou din natură, în culori calde, iar eul liric apare în ipostaza de contemplator, exprimându-și sentimentele generate de acesta.
Cuvântul ” pastel ” este împrumutat din pictură și definește un tablou creat printr-o tehnică specială de folosire a culorilor aplicate discret, imaginile fiind estompate, fără tușe groase, emanând delicatețe și gângășie.
În primul rând, textul este o descriere artistică în versuri, ce zugrăvește atmosfera specifică anotimpului de vară. Astfel, prin imagini artistice vizuale, auditive și dinamice, poetu conturează întrepătrunderea cosmicului cu terestrul: ” Prin vişini vântul în grădină / Cătând culcuş mai bate-abia / Din aripi, şi-n curând s-alină, / Iar roşul mac închide floarea.. ”.
O altă trăsătură specifică pastelului o reprezintă expresivitatea limbajului, conferită de o paletă caldă, variată de figuri de stil: inversiuni: ” roșul mac ”;
” tăcutul liliac ”; personificări: ” eu cred c-a obosit pădurea ”; ” Peste culmi încet amurgul moare ”; ” Căci ziua-ntreag-a tot cântat ”; epitet: ” amurgeşte zarea”; ” haine-ntunecate ”;
Din punct de vedere morfologic predomină grupul nominal ( substantiv + adjectiv ): ” amurgul moare ”; ” amurgeşte zarea ”; ” adânca pace ”, iar verbele sunt la indicativ, prezent, timp specific descrierii, cu rol stilistic de prezent etern.
Fiind o operă lirică, se observp prezența eului liric în ipostaza de contemplator al tabloului descruis, prin mărcile lexico-gramaticale: prin pronume posesive și verbe și pronume de persoana I și III: ” eu ”; „ ea ”.
*** ( Textul capătă forma unui monolog adresat prin structura de vocativ );
Descriind un peisaj de vară, un tablou de natură, poetul exprimă, de fapt propriile trăiri, iar vara, cu atmosfera specifică acestei zi, devine o metaforă pentru starea sufletească a acesteia.
Muzicalitatea poeziei este conferită de elementele de versificație: rimă încrucișată, măsura de 9-10 silabe, și ritmul trohaic.
În concluzie, prin toate aceste trăsături - prezentarea atmosferei de vară și implicit a tabloului, folosirea descrierii ca mod de expunere, abundența figurilor de stil - creația literară ” Pastel ” scrisă de G. Coșbuc, este un pastel, un adevărat imn închinnat naturii în anotimpul de vară.
*** Se poate completa, în funcție de text cu:
cromatica tabloului + ex;
câmpul lexical dominant + ex;
comuniunea omului cu natura + ex;
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!