Răspuns :
Salut!
☆☆☆☆☆
Cerinţă:
Ce înseamnă text literar şi text nonliterar?
☆☆☆☆☆
Voi începe printr-o scurtă prezentare a textului nonliterar, deoarece astfel vom face diferenţierea între cele două tipuri de texte mult mai uşor. De asemenea, voi pune la dispoziţie şi texte din ambele categorii, pentru o exemplificare.
A. Trăsăturile textului nonliterar:
a) textul nonliterar prezintă aspectele reale (obiective), definind un eveniment, un obiectiv turistic, un fenomen desprins din realitate
b) se folosesc date clare, reale, concrete, care au scopul de a convinge, de a informa, de a comunica anumite date exacte
c) stilul este clar, concis, fără a se divaga de la subiect
d) este folosit un limbaj ştiinţific, tehnic, din domeniul de interes (de exemplu, în cazul chimiei: se dizolvă, se aduce la semn, se transvazează, filtrare, omogenizare)
e) textul nonliterar este elaborat la persoana a III-a
f) limbajul este comun şi lipsesc cu desăvârşire figurile de stil, deoarece cuvintele se folosesc la sensul lor propriu
Exemplu de text nonliterar - în clasificarea unei anumite rase de pisici, unde ştim că selectarea unei rase cât mai "pure" se face pe bază de cifre, de date exacte legate de aspect şi dimensiuni:
"Pisica abisiniană
Greutate: 2,5 – 5,5 kg
Înălțime: Medie
Blana: Scurtă
Culoare: Albastru, Ciocolată, Crem, Roşcat, Maroniu
Speranță de viață: 9-15 ani
Nimeni nu ştie când a apărut această rasă de pisici, existând o mulţime de poveşti şi legende. Abisiniana se pare că ar fi o descendentă a pisicilor sacre, venerate în Egipt, cu 4000 de ani în urmă. Seamănă foarte mult cu picturile şi sculpturile care datează din acea perioadă, ce-i drept, însă nu există dovezi directe care să le lege de acele animale. S-a spus inclusiv că seamănă mult cu pisica sălbatică, însă acesta este chiar un mit pentru că nici măcar fizicul nu “aduce”.
(sursa textului nonliterar: https://www.animalepierdute.ro/rase-de-pisici/abisiniana-978/)
B. Trăsăturile textului literar:
a) textul literar este un text prin care autorul creează un univers imaginar propriu, cu elemente reale şi de ficţiune îmbinate
b) scopul textului literar este acela de a impresiona cititorul şi nu de a-l informa
c) sunt valorificate resursele expresive ale limbii: figuri de stil, procedee artistice şi imagini artistice
d) sunt transmise sentimente, stări, emoţii ale autorului
Exemplu de text literar (fragment selectat dintr-o compunere proprie, având aceeaşi temă - caracterizarea aceluiaşi animal - dar din perspectivă afectivă; intenţia nu este de a informa, ci de a transmite prin figuri de stil şi imagini artistice, stările care m-au însoţit în elaborarea eseului):
"Motanul meu are o taină greu de descifrat: este foarte talentat în a arăta bine în orice postură. Rar trece o dimineață fără să-mi stea torcând în dreptul patului, în timp ce telefonul zornăie în mii de voci stridente, trezind și pe vecinii din blocul alăturat. Deschid un ochi, strângând repede din pleoape la contactul cu lumina directă. Încet, rostogolindu-mă ușor pe o parte, sperând că m-am înșelat, că nu trebuie să merg la școală, că e vacanță și pot zdrobi de perete telefonul țipător, dau cu ochii de Berlioz. Mă privește cu acea pasivitate pisicească, gândindu-se la așternutul moale și încălzit pe care i-l voi lăsa moștenire cât voi avea de dat teste în ziua aceea."
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!