Răspuns :
1.(x-2)/5-(x+1)/2=3, primii termeni ii amplificam, numitorul comun este 10
[(2x-4)-(5x+5)]/10=3
(2x-4-5x-5)/10=3
-3x-9=3·10
-3x=30+9
-3x=39 inmultim cu -1
x=-39/3=-13
2) (x+1)/2-(x-2)/3=3 numitorul comun este 6
(3x+1-2x+4)/6=3
x+5=3·6
x=18-5
x=13
3) x+3-2/3·(x-1)=-1/3·(x+5)+2
x+3-(2x-2)/3=-(x+5)/3+2
(-2x+2)/3+(x+5)/3=2-3-x
(-2x+x+2+5)/3=-1-x
(-x+7)/3+x=-1 aducem primi termeni la acelasi numitor
(-x+7+3x)/3=-1
2x+7=(-1)·3
2x=-3-7
x=-10/2
x=-5
4) 1,6(x+5)-x/4=(3x-4)/10
16/10·(x+5)-x/4=(3x-4)/10
(16x+80)/10-(3x-4)/10-x/4=0
(16x+80-3x+4)/10-x/4=0
(13x+84)/10-x/4=0 aducem la acelasi numitor
(26x+168-5x)/20=0
21x/20=-168/20
21x=-168
x=-168/21
x=-8
5) (3x+2)/(2x-4)=5/6 facem produsul mezilor si extremilor
6(3x+2)=5(2x-4)
18x+12=10x-20
18x-10x=-20-12
8x=-32
x=-32/8
x=-4
la ex.6 nu am inteles ce ai scris
7) (x+1)/2-(x-3)/3=1 aducem la acelasi numitor
(3x+3-2x+6)/6=1
x+9=1·6
x=6-9
x=-3
8) (x-3)/3-(2x-1)/2=1 aducem la acelasi numitor
(2x-6-6x+3)/6=1
-4x-3=1·6
-4x=6+3
-4x=9 inmultim cu -1
x=-9/4
9) (x-1)/4+(3x-2)/9=(2x-1)/12
(x-1)/4+(3x-2)/9-(2x-1)/12=0 numitorul comun este 36
(9x-9+12x-8-6x+3)/36=0
(15x-14)/36=0
15x=14
x=14/15
[(2x-4)-(5x+5)]/10=3
(2x-4-5x-5)/10=3
-3x-9=3·10
-3x=30+9
-3x=39 inmultim cu -1
x=-39/3=-13
2) (x+1)/2-(x-2)/3=3 numitorul comun este 6
(3x+1-2x+4)/6=3
x+5=3·6
x=18-5
x=13
3) x+3-2/3·(x-1)=-1/3·(x+5)+2
x+3-(2x-2)/3=-(x+5)/3+2
(-2x+2)/3+(x+5)/3=2-3-x
(-2x+x+2+5)/3=-1-x
(-x+7)/3+x=-1 aducem primi termeni la acelasi numitor
(-x+7+3x)/3=-1
2x+7=(-1)·3
2x=-3-7
x=-10/2
x=-5
4) 1,6(x+5)-x/4=(3x-4)/10
16/10·(x+5)-x/4=(3x-4)/10
(16x+80)/10-(3x-4)/10-x/4=0
(16x+80-3x+4)/10-x/4=0
(13x+84)/10-x/4=0 aducem la acelasi numitor
(26x+168-5x)/20=0
21x/20=-168/20
21x=-168
x=-168/21
x=-8
5) (3x+2)/(2x-4)=5/6 facem produsul mezilor si extremilor
6(3x+2)=5(2x-4)
18x+12=10x-20
18x-10x=-20-12
8x=-32
x=-32/8
x=-4
la ex.6 nu am inteles ce ai scris
7) (x+1)/2-(x-3)/3=1 aducem la acelasi numitor
(3x+3-2x+6)/6=1
x+9=1·6
x=6-9
x=-3
8) (x-3)/3-(2x-1)/2=1 aducem la acelasi numitor
(2x-6-6x+3)/6=1
-4x-3=1·6
-4x=6+3
-4x=9 inmultim cu -1
x=-9/4
9) (x-1)/4+(3x-2)/9=(2x-1)/12
(x-1)/4+(3x-2)/9-(2x-1)/12=0 numitorul comun este 36
(9x-9+12x-8-6x+3)/36=0
(15x-14)/36=0
15x=14
x=14/15
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!