👤

Indicati locul pe care-l ocupa biserica in spatiul descris(popa tanda)Urgenttt!!!!!!!

Răspuns :

* Cerință:

  Indicați locul pe care-l ocupă biserica în spațiul descris din nuvela "Popa Tanda" de Ioan Slavici.

* Răspuns:

  În nuvela "Popa Tanda" de Ioan Slavici, biserica satului Sărăceni este așezată în cea mai de sus parte a satului, precum se indică în secvența:

  • "În vârful satului, adică la cel mai înălțat loc, este o alcătuială pe care sărăcenenii o numesc «biserică»."

  • " «Ce sat e acela unde se vede biserica cea frumoasă cu pereți albi și cu turn sclipitor?» Fiind întrebat astfel, el își netezește mustățile și răspunde privind fălos spre acel loc: "Acolo sus pe Gropnița? Acela e satul nostru, Sărăcenii."

______________________________________ _ _ _

    În nuvela "Popa Tanda" de Ioan Slavici se remarcă rolul părintelui Trandafir, care găsește clădirea bisericii lăsată pustie, neîngrijită, reprezentând și felul sătenilor de a fi - lenești, neîngrijiți.

  • "Ce să fie asta? Este o grămadă de groși bătrâni, puși unii peste alții în chip de pereți (...) ei se află în supusă plecare spre acea parte, care avea să țină locul unui turn. Asta pentru că stâlpii din față, fiind putreziți de când a bătut vântul cel mare, s-au plecat spre răbdătorul pământ, trăgând cu sine întreaga alcătuială. Așa a și rămas apoi, fiind biserica, cel puțin în Sărăceni, un lucru de prisos."

______________________________________ _ _ _

      Aspectul bisericii se schimbă datorită părintelui Trandafir, care este harnic și îi motivează pe săteni să devină muncitori. Astfel, biserica devine punctul de atracție al orașului, care denotă hărnicia sătenilor.

  • "Cu toate aceste, de câte ori vine din oraș, sărăceneanul se oprește aici, adapă caii și mai stă puțină vreme, așteptând ca să vie vreun drumeț care să întrebe: «Ce sat e acela unde se vede biserica cea frumoasă cu pereți albi și cu turn sclipitor?» Fiind întrebat astfel, el își netezește mustățile și răspunde privind fălos spre acel loc: «Acolo sus pe Gropnița? Acela e satul nostru, Sărăcenii. Dar clopotele să le auzi; ce clopote sunt în turnul acela!... S-aude cale de trei ceasuri!»"