👤

Sa se demonstreze ca daca relatiile[tex] \frac{a}{b-c}= \frac{m}{n-p}[/tex] ; [tex] \frac{b}{c-a}= \frac{n}{p-m}[/tex] si  [tex] \frac{c}{a-b}= \frac{p}{m-n}[/tex]  sunt simultan adevarate unde a,b,c si m,n,p sunt laturile Δ-lor ΔABC si ΔMNP, atunci triunghiurile sunt asemenea. ( Sau cu alte cuv, laturile lor sunt resp. proportionale adica --->( [tex] \frac{a}{m} = \frac{b}{n} = \frac{c}{p}[/tex]). Multumesc.

Răspuns :

Frumoasa problema!

Rescriem relatiile date astfel:
(1)  [tex] \frac{a}{m} = \frac{b-c}{n-p} [/tex]

(2)  [tex] \frac{b}{n} = \frac{c-a}{p-m} [/tex]

(3)  [tex] \frac{c}{p} = \frac{a-b}{m-n} [/tex]

si folosim proprietatile rapoartelor egale=[tex] \frac{suma numaratorilor}{suma numitorilor} [/tex] =[tex] \frac{diferenta numaratorilor}{diferenta numitorilor} [/tex]

Deci rapoartele se mai scriu:

(1)  [tex] \frac{a}{m} = \frac{b-c}{n-p} = \frac{a+b-c}{m+n-p} = \frac{a+c-b}{m+p-n} [/tex]

(2)  [tex] \frac{b}{n} = \frac{c-a}{p-m} = \frac{b+c-a}{n+p-m} = \frac{b+a-c}{n+m-p} [/tex]

(3)  [tex] \frac{c}{p} = \frac{a-b}{m-n} = \frac{c+a-b}{p+m-n} = \frac{c+b-a}{p+n-m} [/tex]

Din (1) si (2) observam ca:

(4)  [tex] \frac{a}{m} = \frac{a+b-c}{m+n-p} = \frac{b}{n} [/tex]

Din (2) si (3) observam ca:

(5)  [tex] \frac{b}{n} = \frac{b+c-a}{n+p-m} = \frac{c}{p} [/tex]


Din (4) si (5) rezulta ca (folosim tranzitivitatea relatiei de egalitate):

[tex] \frac{a}{m} = \frac{b}{n} = \frac{c}{p} [/tex]


Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!


Viz Lesson: Alte intrebari